Cozonacii din comerţ, o alegere sănătoasă?
Îmi amintesc cum bunica frământa aluatul pentru cozonac, până era numai bun de lăsat la crescut...mi se părea o eternitate. Cozonacul din amintirile copilăriei mele avea un gust autentic şi o aromă inconfundabilă. În prezent, aproape că nu mai are savoarea de odinioară. În afară de făină, zahăr, lapte, ouă şi unt, în cozonacul de pe rafturile magazinelor se regăsesc şi mulţi conservanţi nu tocmai „prietenoşi” cu sănătatea.
Conţine aditivi alimentari
Potrivit experţilor din România, cozonacul din comerţ conţine aditivi alimentari, adăugaţi pentru culoare, gust, aromă şi pentru prelungirea termenului de valabilitate. Asociaţi cu sintagma E-uri, aditivii sunt dăunători pentru sănătate, provocând declanşarea bolilor cardiovasculare, precum şi a alergiilor.
- Albastru briliant sau E133 este un colorant alimentar cu efecte grave asupra sănătăţii. Acesta afectează sistemul digestiv, poate provoca iritaţie gastrică, dar şi alergii la persoanele cu astm moderat.
- Acidul sorbic - E200, este un conservant alimentar sintetic ce protejează produsele alimentare de mucegaiuri. Se obţine dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten, care poate produce reacţii alergice la nivelul pielii şi tulburări respiratorii.
- Carbonatul de calciu sau E170 este un colorant alb care poate produce dureri abdominale, pietre la rinichi, precum şi tulburări de comportament, în cazul copiilor.
- Dioxid de titan (E 171) este un colorant alimentar alb, foarte prezent în dulciuri, precum şi în produsele din ciocolată. Aditivul alimentar este clasificat în rândul coloranţilor cu potenţial cancerigen, în Germania fiind interzis.
Cum alegi cozonacii de calitate
Ai ajuns, totuşi, în faţa raftului cu produse de panificaţie şi trebuie să alegi un cozonac? Iată la ce trebuie să fii atent, înainte de a-l cumpăra:
• Verifică ingredientele şi termenul de valabilitate. Acestea ar trebui sa fie cât mai puţine şi mai naturale.
• Atenţie la ordinea ingredientelor! Acestea sunt enumerate în funcţie de cantitatea folosită în produsul respectiv. Dacă zăharul se numără printre primele 3 ingrediente, cel mai probabil produsul conţine cantităţi mari de zahăr.
• Caută printre ingrediente aditivi alimentari care nu sunt periculoşi, precum betacarotenul sau coloranţii alimentari din sfeclă de zahăr.
• Verifică pe etichetă tipul de făină de grâu folosită. Astfel, făina albă superioară 3 nule (000) este indicată pentru cozonac. Sfat
Cozonacii din comerţ nu sunt indicaţi celor mici, întrucât copiii sunt cei mai expuşi la aditivii din aceste produse.
Ştiai că...
...potrivit unui studiu efectuat de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor, cozonacii din comerţ conţin aditivi alimentari care pot dăuna sănătăţii? În cadrul studiului au fost verificaţi 31 de tipuri de cozonaci, produse de 13 companii.