Corpul tău are formă de măr? Ai risc crescut de diabet!

1 2 jpg jpeg

Endocrinologul Michael Jensen este expertul care a depistat corelaţia dintre incidenţa unor boli şi forma corpului uman, fie rotundă, ca de măr, fie asemănătoare unei pere, în funcţie de zona unde se acumulează grăsimile.

Te îngraşi în zona taliei

Forma de măr a corpului indică dispunerea grăsimilor în zona mijlocului. Îngroşara taliei ar trebuie să te pună în gardă în ceea ce priveşte bolile de inimă. O circumferinţă a taliei mai mare de 102 cm la un bărbat sau peste 88 cm la o femeie indică obezitatea, prin urmare şi un risc sporit de afecţiuni cardiovasculare (infarct), dar şi de diabet zaharat, cancer mamar sau uterin, cancer de colon. Explicaţia constă în faptul că ţesutul gras predispune la inflamaţii şi afectează metabolismul, funcţionarea corectă a inimii.

Ce-i de făcut?

Schimbarea stilului de viaţă şi a dietei, cu reducerea surselor de carbohidraţi, evitarea fumatului, execiţiile fizice regulate, îndeosebi aerobicul – toate influenţează pozitiv starea de sănătate şi te ajută să slăbeşti.

Iei proporţii în partea de jos a corpului

În acest caz, corpul tău capătă formă de pară, întrucât grăsimile se depun în zona coapselor sau pe şolduri. Eşti ferit de bolile cardiovasculare şi de diabet zaharat, dar eşti predispus să suferi de reumatism degenerativ, varice, afecţiuni articulare în general, cum este şi gonartroza. Atenţie! Îngrăşarea în regiunea şoldurilor şi a coapselor este relaţionată, potrivit specialiştilor americani, cu pierderile de memorie şi cu tulburările cognitive care pot duce la demenţă.

Şi în situaţia ta, dieta şi sportul joacă roluri importante în menţinerea sănătăţii. Renunţă sau mănâncă mai rar alimente bogate în grăsimi, optează pentru lactate şi brânzeturi, mai multe fructe şi legume, peşte şi carne albă. Alergările şi gimnastica te ajută şi ele să slăbeşti şi să te fereşti de bolile de care rişti să suferi.