Condimente şi ierburi aromatice, bune în diabet

1 2 jpg jpeg

Busuiocul

Una dintre ierburile aromatice folosite cu succes pentru scăderea nivelului de glucoză din sânge este busuiocul. Are puterea de a reduce cu circa 7% nivelul glicemiei de după masă şi cu 17% al nivelului de glucoză din sânge măsurat între mese.

Ghimbirul

Rădăcina de ghimbir are proprietăţi antidiabetice, hipolipidice şi antioxidative, ceea ce-l face un aliat în controlul nivelului de zahăr din sânge.

Ghimbirul poate să îmbunătăţească şi sensibilitatea la insulină, la fel cum are efect în reducerea stresului oxidativ, dezechilibru corelat cu boli ca diabetul.

Mai mult, scade nivelul colesterolului „rău” şi e de ajutor în diete. Un studiu apărut recent a arătat că ghimbirul este util în diabetul de tip 2, dacă timp de 2 luni, se iau zilnic 2-3 capsule cu pulbere sau 2-3 căni de ceai de ghimbir.

Usturoiul

Diabeticii pot adăuga fără probleme usturoi în mâncăruri, acţionând ca antidiabetic şi hipolipidic.

Conţine compuşi cu sulf care protejează corpul de procesul oxidativ şi de creştere nivelului de colesterol. Suplimentarea usturoiului în dietă scade nivelul glicemiei în cazul celor care suferă de diabet de tip 2.

Potrivit unui studiu apărut în publicaţia americană „Jurnalul de Diabet şi Boli Metabolice”, specialiştii recomandă consumarea a 2-3 căţei de usturoi în stare proaspătă, zilnic, pe stomacul gol sau adăugarea lor în diverse preparate culinare.

Ştiai că…

…usturoiul este unul dintre condimentele care trebuie consumate proaspete? Acesta este sfatul fizicianului Suzanna Zick, cercetător la Universitatea de Sănătate din Michigan.

Conform cercetătorilor sale, usturoiul scade tensiunea, colesterolul şi nivelul de trigliceride cu aproximativ 10%. Totodată, este şi un antibiotic natural datorită unei substanţe numită alicină, răspunzătoare şi pentru respiraţia neplăcută.

Scorţişoara

În compoziţia scorţişoarei intră compuşi bioactivi care scad nivelul de glucoză din sânge, fiind benefică în dieta persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 2. Poţi pune o jumătate de linguriţă pe zi în ceai sau în iaurt.