Condimente care înlocuiesc sarea

2 jpg jpeg

Componenţii sării de bucătărie sunt sodiul şi clorul, substanţe necesare pentru echilibrul electroliţilor, la acestea adăugându-se şi o cantitate mică de iod, în cazul sării iodate. Un adult fără probleme de sănătate are nevoie zilnic de şase grame de sare, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Însă mulţi dintre noi consumăm o cantitate dublă de sare, principalul motiv fiind prezenţa în dietă a alimentelor procesate, cu conţinut ascuns de sare, precum pizza şi mezelurile. Consumând prea multă sare rişti să faci hipertensiune arterială, să reţii apă în corp sau chiar să faci cancer gastric, potrivit numeroaselor studii.

Dă gust mâncării cu condimente

La prepararea mâncărurilor, foloseşte condimentele şi ierburile aromatice! Chimenul, ienibaharul, cimbrul, rozmarinul, tarhonul şi foile de dafin dau o aromă şi un gust aparte preparatelor culinare şi, în plus, nu vei mai simţi nevoia să adaugi prea multă sare.

Pentru ca mirodeniile să-şi păstreze proprietăţile, adaugă-le la sfârşit, când mâncarea este gata. De asemenea, la prepararea salatelor, înlocuieşte sarea cu puţin oţet sau cu suc de lămâie. De asemenea, lipsa sării nu se va simţi la fel de muşt dacă adaugi în preparate verdeţuri, cum este mărarul, pătrunjelul sau leuşteanul.

Consumă mai multe legume!

Foarte multe legume sunt sursă naturală de sodiu, de aceea, consumându-le, nu numai că îţi poţi asigura doza zilnică din acest nutrient, ci vei beneficia şi de celelalte minerale şi vitamine pe care acestea le conţin.

Câteva dintre legumele care conţin sodiu sunt: ridichile, spanacul, varza, dovleceii, fasolea, cartofii şi mazărea. Alte surse de sodiu sunt laptele, ouăle şi carnea de vită.

Şi coaja lămâiei este de ajutor

Gustul dat de sare, în special la prepararea salatelor şi a sosurilor, poate fi înlocuit cu succes şi de coaja de portocală, de lămâie sau de lime. Spală bine fructele înainte, dă prin răzătoare puţină coajă şi adaugă în salate.

Aroma plăcută şi intensă de citrice dă un gust aparte preparatelor, ceea ce face mai puţin deranjantă lipsa sării.

Ceapa şi usturoiul, ingredientele care dau gust

Ghimbirul, ceapa şi usturoiul se numără printre ingredientele care nu numai că sunt necesare pentru ca preparatele să fie reuşite, ci pot înlocui sarea din alimentaţie. Ele dau un gust plăcut mâncării, ceea ce face ca sarea să nu mai fie atât de necesară.