Combinaţii de alimente care îţi afectează sănătatea
Chiar dacă obţii un gust bun în farfurie asta nu înseamnă că este şi sănătos. Anumite alimente combinate pot favoriza apariţia balonărilor, a greţei, a oboselei constante, dureri de stomac sau chir vărsături. Potrivit mindbodygreen.com, pentru a-ţi păstra şi proteja sănătatae este bine să eviţi următoarele combinaţii:
Sandvişul la grill cu brânză
Combinaţia de proteine cu amidon nu sunt tocmai ideale pentru digestia ta. Fiecare are nevoie de alte enzime şi un alt nivel de aciditate pentru a fi digerate corespunzător. Astfel, organismul tău va alege să digere proteinele iar amidonul să rămână la fermentat. În cazul în care chiar vrei să faci această combinaţie asigură-te măcar că ai în meniu şi legume cu frunze verzi mai ales spanac, rucola sau salată verde. În felul acesta vei ajuta la digerarea amidonului mai bine.
Află cum poţi slăbi cu ajutorul bananelor AICI
Ouă cu carne şi brânză
Specialiştii recomandă ca la masă să consumi doar un singur fel de proteină. În cazul în care ai poftă de o omletă alege să o consumi cu o salată însă sub nici o formă cu o altă sursa de proteină. Cu cât consumi surse diferite din aceiaşi categorie de nutrimenţi cu atât mai greu îi va fi organismului tău să le digere.
Dacă alegerea ta este să consumi carne, de asemenea este indicat să o faci asociată cu o salată.
Practic, nici o masă fără salată.
Pastele cu sos de roşii
Nu mai este un secret pentru nimeni că roşiile sunt produse acide, tocmai din acest motiv ste bine să eviţi combinarea lor cu carbohidraţi. Organismul tău consumă din rezerva sa de energie pentru a digera mâncarea pe care tu i-o oferi. Încearcă ca şi alternativă la pastele cu sos de roşi, paste cu legume la grătar sau cu sos pesto. Evită de asemenea combinaţia de paste cu carne. Chiar dacă ai senzaţia că este saţioasă nu este deloc potrivită pentru digestia ta.
Dressing-ul din salată
Obişnuieşti să consumi salată din roşii, castraveţi la care să adaugi un dressing de lămâie? Ei bine, se pare că specialiştii ne atenţionează că nu ar trebui să combinăm castraveţii cu cartofi, vinete sau chiar şi cu roşii. Iar lămâia este total contraindicată în oricare dintre combinaţiile enumerate. Tot din cauza faptul că fiecare are un grad de aciditate diferite şi are nevoie de timpi diferiţi de digerare.
Niciodată fructe după masă
Datorită zaharurilor pe care le conţin, ele nu au nevoie de un timp prea mare pentru a fi digerate. Însă în cazul în care le consumi după o masă bogată în carbohidraţi, alimente care au nevoie de un timp mai mare de digestie, fructele vor fermenta în stomac până când masa anterioară se va digera.
Ideal ar fi să consumi fructele la o masă separată şi să laşi să treacă măcar 30 minute până la următoarea masă.
Cereale cu lapte la micul dejun?
Dacă obişnuieşti să consumi dimineaţa la micul dejun o porţie de cereale cu lapte şi un pahar de suc de portocale, atunci este bine să ştii faptul că acizii sucului de portocale se vor ocupa să distrugă enzimele care au scopul de a digera amidonul din cereale. Iar fructele uscate din cereale se vor comporta precum un mucus ce va fi greu de digerat. Deci, dacă vrei să te bucuri de un mic dejun sănătos, şi mai ales nu vrei să renunţi la niciuna dintre aceset variante, alege să bei sucul de portocale cu cel puţin 30 de minute înainte de a consuma cerealele cu lapte.
De asemenea dacă eşti un mare consumator de shake-uri dimineaţa, combinaţia de banană cu lapte nu este tocmai una ideală. Alege totuşi o banană extrem de coaptă la care să îi adaugi nucşoară pentru a ajuta astfel digestia.