Cele mai bune surse de antioxidanţi

1 2 jpg jpeg

Antioxidanţii pot proteja celulele de efectul radicalilor liberi şi pot limita daunele cauzate de oxidare într-o anumită măsură. În mod normal, coprul nostru produce antioxidanţi pentru a lupta împotriva radicalilor liberi, însă aceştia se găsesc şi în fructe şi legume, care sunt bogate în substanţe nutritive, cum ar fi vitaminele A, C şi E, betacaroten, luteină, licopen şi seleniu. Ce alimente sunt bune surse de antioxidanţi? Pentru a obţine cei mai multi antioxidanti, o dietă care include un amestec sănătos de fructe şi legume colorate este esenţială.

Vitamina A se găseşte în lapte, ficat, unt şi ouă.

Vitamina C se găseşte în cele mai multe fructe si legume. Cele cu cele mai mari cantităţi de vitamina C includ papaya, căpşunile, portocalele, pepenele galben kiwi, ardei gras, broccoli, varză de Bruxelles, roşii, conopidă şi varză.

Vitamina E este conţinută de migdale, seminţe de floarea- soarelui, alune şi arahide. Acesta poate fi, de asemenea, găsite în legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul şi varzaa, uleiurile de soia, floarea- soarelui, de porumb şi rapiţă.

Se găsesc şi în legume colorate

Aceştia pot fi, de asemenea, găsiţi în sfeclă, spanac şi varză. Luteina se găseşte în legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, varza , broccoli, porumbul, mazărea. Licopenul se găseşte în grapefruit roz, pepene verde, caise şi roşii.

Seleniul se găseşte în cereale (porumb, grâu şi orez), nuci, legume, produse de origine animală (carne, peşte, curcan, pui, ouă şi brânză), pâine şi paste făinoase.

Astfel, cel mai bun mod de a-ţi asigura cantitatea necesară de antioxidanţi este printr-o dietă bogată în legume, fructe, cereale integrale, seminţe şi nuci. De asemenea, pentru o bună digestie şi pentru o sănătate de fier, este indicat să limitezi consumul de alimente bogate în grăsimi, prăjeli şi mâncăruri procesate.