Ce sunt grăsimile trans
Iată ce sunt grăsimile trans
Grăsimile trans sunt considerate de către specialiştii în domeniu a fi cel mai periculos tip de grăsimi deoarece acestea cresc nivelul colesterolului rău în organism şi îl reduc pe cel bun. Asta dacă trebuie să ne rezumăm la doar câteva cuvinte. Însă, ar fi bine să aprofundăm mai mult subiectul şi să vedem ce sunt grăsimile trans cu adevărat.
Există câteva grăsimi trans care se produc natural în carnea animalelor rumegătoare (capre, oi, vaci,) dar şi în lapte, unt sau iaurt. Însă, procentul de grăsimi trans-naturale din totalul grăsimilor din carnea rumegătoarelor este foarte mic, undeva între 2-5%. Pericolul vine de la grăsimile trans artificiale. Acestea sunt concepute, cel mai des, artificial prin adăugarea hidrogenului în ulei vegetal, în cadrul unui proces numit hidrogenare. Folosirea acestor grăsimi în prepararea alimentelor procesate ajută la prelungirea „prospeţimii″ acestora, acest aspect duce automat la creşterea termenului de valabilitate.
Ce sunt grăsimile trans: un pericol uriaş pentru sănătate
După ce s-au făcut numeroase studii şi s-au constatat efectele nocive ale grăsimilor trans, producătorii au început să fie obligaţi de legislaţie, asta se întâmpla prin 2006, să specifice pe etichetele produselor cantităţile de grăsimi trans utilizate. Însă, în realitate oare câţi consumatori au grijă atunci când achiziţionează alimente la acest aspect şi mai ales ce procent din aceştia ştiu ce sunt grăsimile trans. Cu siguranţă, din păcate, numărul acestora este foarte mic.
O analiză ştiinţifică de amploare, realizată de o echipă de cercetători din Canada pe baza mai multor studii precedente, a ajuns la concluzia că grăsimile trans sunt asociate cu un risc sporit de deces. Consumul de grăsimi trans industriale a fost asociat cu o creştere de 34% a riscului general de deces, cu o creştere cu 24% a riscului de mortalitate provocată de boli cardiace şi cu o creştere cu 21% a riscului de apariţie a bolilor cardiace, afirmă autorii acestui studiu, publicat în prestigiosul British Medical Journal.
Sunt state unde deja se discută interzicerea în totalitate a grăsimilor trans. Atunci când specialiştii americani au încercat să afle ce sunt grăsimile trans cu adevărat, aceştia şi-au dat seama că sunt un pericol uriaş pentru sănătatea noastră. Aşa că, industria alimentară din SUA are la dispoziţie 3 ani pentru a elimina grăsimile trans artificiale din alimente, conform directivei FDA (Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente), pentru că sunt un factor major în declanşarea bolilor de inimă. Deşi au fost reduse substanţial din alimente, încă există în produse populare precum popcornul pentru microunde, plăcinţele ambalate, pizza congelată şi margarina.