Ce sunt gr─âsimile trans

1 2 jpg jpeg

Iat─â ce sunt gr─âsimile trans

Gr─âsimile trans sunt considerate de c─âtre speciali┼čtii ├«n domeniu a fi cel mai periculos tip de gr─âsimi deoarece acestea cresc nivelul colesterolului r─âu ├«n organism ┼či ├«l reduc pe cel bun. Asta dac─â trebuie s─â ne rezum─âm la doar c├óteva cuvinte. ├Äns─â, ar fi bine s─â aprofund─âm mai mult subiectul ┼či s─â vedem ce sunt gr─âsimile trans cu adev─ârat.

Exist─â c├óteva gr─âsimi trans care se produc natural ├«n carnea animalelor rumeg─âtoare (capre, oi, vaci,) dar ┼či ├«n lapte, unt sau iaurt. ├Äns─â, procentul de gr─âsimi trans-naturale din totalul gr─âsimilor din carnea rumeg─âtoarelor este foarte mic, undeva ├«ntre 2-5%. Pericolul vine de la gr─âsimile trans artificiale. Acestea sunt concepute, cel mai des, artificial prin ad─âugarea hidrogenului ├«n ulei vegetal, ├«n cadrul unui proces numit hidrogenare. Folosirea acestor gr─âsimi ├«n prepararea alimentelor procesate ajut─â la prelungirea ÔÇ×prospe┼úimiiÔÇ│ acestora, acest aspect duce automat la cre┼čterea termenului de valabilitate.

Ce sunt gr─âsimile trans: un pericol uria┼č pentru s─ân─âtate

Dup─â ce s-au f─âcut numeroase studii ┼či s-au constatat efectele nocive ale gr─âsimilor trans, produc─âtorii au ├«nceput s─â fie obliga┼úi de legisla┼úie, asta se ├«nt├ómpla prin 2006, s─â specifice pe etichetele produselor cantit─â┼úile de gr─âsimi trans utilizate. ├Äns─â, ├«n realitate oare c├ó┼úi consumatori au grij─â atunci c├ónd achizi┼úioneaz─â alimente la acest aspect ┼či mai ales ce procent din ace┼čtia ┼čtiu ce sunt gr─âsimile trans. Cu siguran┼ú─â, din p─âcate, num─ârul acestora este foarte mic.

O analiz─â ┼čtiin┼úific─â de amploare, realizat─â de o echip─â de cercet─âtori din Canada pe baza mai multor studii precedente, a ajuns la concluzia c─â gr─âsimile trans sunt asociate cu un risc sporit de deces. Consumul de gr─âsimi trans industriale a fost asociat cu o cre┼čtere de 34% a riscului general de deces, cu o cre┼čtere cu 24% a riscului de mortalitate provocat─â de boli cardiace ┼či cu o cre┼čtere cu 21% a riscului de apari┼úie a bolilor cardiace, afirm─â autorii acestui studiu, publicat ├«n prestigiosul British Medical Journal.

Sunt state unde deja se discut─â interzicerea ├«n totalitate a gr─âsimilor trans. Atunci c├ónd speciali┼čtii americani au ├«ncercat s─â afle ce sunt gr─âsimile trans cu adev─ârat, ace┼čtia ┼či-au dat seama c─â sunt un pericol uria┼č pentru s─ân─âtatea noastr─â. A┼ča c─â, industria alimentar─â din SUA are la dispozi┼úie 3 ani pentru a elimina gr─âsimile trans artificiale din alimente, conform directivei FDA (Administra┼úia american─â pentru Alimente ┼či Medicamente), pentru c─â sunt un factor major ├«n declan┼čarea bolilor de inim─â. De┼či au fost reduse substan┼úial din alimente, ├«nc─â exist─â ├«n produse populare precum popcornul pentru microunde, pl─âcin┼úele ambalate, pizza congelat─â ┼či margarina.