Ce simptome dă excesul de zinc

1 2 jpg jpeg

Îţi poţi acoperi necesarul zilnic de zinc din alimentaţie (carne de pasăre, cereale integrale, carne roşie, nuci, fasole uscată), suplimente şi chiar apă. Atâta timp cât îl iei din alimente nu este o problemă, dar dacă adaugi şi alte surse este posibil să depăşeşti doza zilnică. De ce este important acest mineral Zincul este un mineral esenţial pentru buna funcţionare a sistemului imunitar, a tiroidei, dar şi pentru dezvoltare, reproducere, prevenirea formării cheagurilor de sânge şi a afecţiunilor pielii. În lipsa lui, apetitul şi imunitatea scad, poate apărea starea de letargie. Citeşte şi: Ce consecinţe poate avea lipsa de zinc din organism

Ameţelile şi vărsăturile, posibile urmări ale zincului în exces

Suplimentarea zincului poate să conducă la o serie de tulburări. Pot fi efecte care se manifestă pe termen lung. Printre simptomele excesului de zinc se numără: febra, durerile de stomac sau de cap, oboseala, greaţa, vărsăturile, ameţelile, diareea, tusea.

Gustul este alterat

Un efect secundar al excesului de zinc este şi schimbarea gustului. Unele persoane care aveau un nivel ridicat de zinc au observat că au un gust metalic după ce iau suplimentele cu zinc, urmat de o senzaţie pronunţată de greaţă la o jumătate de oră după aceea.

Un nivel ridicat de zinc poate influenţa şi sănătatea prostatei şi poate dubla riscul de cancer de prostată. Potrivit unui studiu realizat pe aproape 50.000 de persoane a căror stare de sănătate a fost monitorizată pe o perioadă de 15 ani, s-a depistat o legătură între o doză ridicată de zinc şi apariţia cancerului de prostată.

Nici femeile gravide nu ar trebui să depăşească limita de zinc permisă zilnic din cauza riscului de naştere prematură.