Ce se întâmplă în corpul tău când posteşti?

2 jpg jpeg

Postul presupune adoptarea unei diete din care au fost excluse atât carnea cât şi produsele de origine animală, grăsimile şi consumul de alcool.

Situaţii în care se recomandă postul

În cazul bolilor infecţioase în fazele acute, deoarece energiile organismului, nefiind ocupate cu procesul de digestie (care canalizează o mare parte din acestea) sunt folosite în procesul de apărare contra microorganismelor.

Beneficiile mentale şi emoţionale ale postului

Postul oferă claritate, energie şi putere de concentrare, fiind benefic atât trupului cât şi minţii. Un aspect de care trebuie ţinut cont este că atunci când ţii post trebuie să îi acorzi corpului atenţia cuvenită şi să nu îl privezi de mineralele şi vitaminele esenţiale bunei lui funcţionări.

Postul este şi despre redescoperirea legăturii noastre cu divinitatea, despre conexiunea noastă spirituală, îndreptarea atenţiei către suflet şi meditarea pentru a atinge un echilibru perfect zi de zi.

Detoxifierea organismului

Postul înseamnă curăţare, detoxificare, linişte, pace, drumul către regăsirea cu sine. Altfel spus favorizează îndepărtarea cauzelor care provoacă boli, cum sunt anxietatea sau stresul.

Tehnic vorbind, organismul resimte postul abia după primele 24 de ore, dar, din punct de vedere chimic, lipsa hranei determină utilizarea rezervelor din carbohidraţi ca sursă de energie.

Există mai multe forme de post

- post cu apă şi pâine timp de 7 zile,

- un post negru de 40 zile. Acţiunea principală fiind cea de purificare, în care datorită lipsei regimului alimentar anumite organe din corp se pot odihni, purifica şi uşura anumite procese şi schimburi interne. Acesta este cel mai greu de ţinut. Specific fiind călugărilor. După acestă perioadă, trebuie introduse treptat alimentele pentru a nu suprasolicita oganismul.

- o singură zi de post pe săptămână se consideră suficientă pentru a-i oferi organismului o mică pauză în care să poată să se regenereze şi să se purifice.

- postul de 3 zile: creştere vigoarea, curăţă sângele.

-postul de 5 zile: iniţiază un proces de vindecare şi de refacere a sistemului imunitar. În tot acest timp băutul apei este obligatoriu, cel puţin 1,5 litri pe zi, pentru evitarea deshidratării şi a blocajului renal.