Ce păţeşti dacă mănânci prea multe ouă de Paşti

1 2 jpg jpeg

Consumul excesiv de ouă poate dăuna, ne avertizează specialiştii. Mai mult decât oul în sine, modalitatea de a prepara oul este cea care dăunează. Oul fiert rămâne cea mai bună metodă de a-l prepara, atât pentru a lua toate vitaminele conţinute în el, cât şi pentru a evita probleme, precum creşterea colesterolului.

Ce păţeşti dacă mănânci prea multe ouă de Paşti – prea multe grăsimi saturate, cauza creşterii colesterolului

Grăsimile conţin foarte multe vitamine, dar şi minerale ce ajută enorm la menţinerea sănătăţii. Printre altele, ouăle conţin şi grăsimi, 11% din conţinutul unui ou este grăsime.

Cea mai mare cantitate de grăsimi se găseşte în gălbenuş, albuşul conţinând doar 0,05% grăsime. !7% din grăsimile din ou sunt polinesaturrate, 44% sunt mononesaturate şi doar 32% sunt grăsimi saturate.

Acestea din urmă sunt considerate principala cauză a creşterii colesterolului din sânge, iar odată cu creşterea acestuia creşte şi riscul afecţiunilor coronariene.

Aşadar, persoanele care ştiu că au colesterolul crescut, ar trebui să aibă grijă la consumul excesiv de ouă în perioada sărbătorilor pascale.

Ce păţeşti dacă mănânci prea multe ouă de Paşti – periculoase pentru persoanele cu diabet zaharat

Persoanele cu diabet ar trebui să consume mai puţine ouă în această perioadă, mai ales dacă au ţinut postul. Există riscul dezvoltării afecţiunilor cardiovasculare. Până acum nu există studii care să demonstreze acest lucru, dar medicii nu recomandă excesul de ouă la persoanele cu diabet.

Persoanele sănătoase nu trebuie să îşi facă mai griji în privinţa consumului mare de ouă în perioada sărbătorilor de Paşti. Un ou de găină crud conţine 150 de kcal, 425 mg de colesterol, vitamina A, niacină, vitaminele B12, C, E, D, fier, calciu, magneziu, seleniu, zinc, sodiu, potasiu, fosfor, tiamină.

Astfel, oul se încadrează printre cele mai sănătoase alimente, care se pot consuma cu încredere. Specialiştii consideră că se poate introduce un ou fiert în dieta zilnică a unui om sănătos fără probleme.

Ce păţeşti dacă mănânci prea multe ouă de Paşti – prea multe ouă în combinaţie cu multe preparate grele pot duce la colici biliare

Cu excepţia persoanelor care au alergie la ou, mai exact la albuşul de ou, despre care se ştie că este alergen, şi cu excepţia persoanelor cu colesterol crescut sau a celor cu diabet zaharat, consumul zilnic de ou nu poate face rău.

În perioada sărbătorilor, când se mănâncă şi drob, preparat în mare parte din organe de animal, care şi ele conţin foarte mult colesterol, este bine să ne ferim de excesul de alimente ce conţin colesterol, cum sunt şi ouăle.

Ficatul şi vezica biliară pot fi afectate, pot apărea stări de rău, precum greaţă sau vomă, diaree şi disconfort în partea dreaptă a abdomenului.

Având în vedere că ouăle nu conţin fibre, este bine să se echilibreze dieta, mai ales de sărbători, când există diverse alimente, amestecate şi mai greu de digerat.