Ce nu ştiai despre apa de băut
Oferta actuală de apă din comerţ este variată şi te poate induce în eroare prin sloganurile de pe sticle. Ca să nu-ţi fie înşelate aşteptările, ar trebui să citeşti cu atenţie eticheta. ,,Eticheta ne spune exact care sunt substanţele pe care le conţine apa. În funcţie de etichetă, de indicaţiile medicului sau de problemele de sănătate ale fiecăruia trebuie ales felul apei, astfel încât să corespundă nevoilor noastre", ne-a sfătuit Radu Albulescu, biochimist cercetător ştiinţific de gradul 1 la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Chimico-Farmaceutică, din Bucureşti. De exemplu, o persoană cu pietre la rinichi ar trebui să aleagă o apă cu o cantitate mică de calciu, sub 150 mg/l.
Poate duce la formarea cancerului?
Pe lângă nivelul de calciu, magenziu, sodiu, potasiu şi de fluor, pe eticheta sticlelor de apă mai pot apărea şi metale (fier, cupru, zinc), dar şi alte subsţante mai puţin cunoscute, precum nitraţii (NO3) şi reziduul sec. Nitraţii sunt substanţe care provin în urma contaminării apei cu fertilizatori sau cu deşeuri animale. Parcă n-ar avea ce să caute în apa de băut, nu? Cercetătorii au ajuns la concluzia că sunt siguri. Numai să nu depăşească 0,3 mg/l. Situaţia este similară şi în cazul unui compus de săruri denumit reziduu sec (cantitatea de sărurile care rămân la sfârşit, după ce apa a fost încălzită la 180 de grade Celsius). Valoare maximă a acestuia sigură pentru sănătate este de 500 mg/l. ,,Dacă persoana consumă pentru o perioadă mai lungă de timp apă care are un nivel ridicat de nitraţi sau de reziduu sec poate avea senzaţia de greaţă, de sufocare sau de ameţeală. În timp, pot să apară avitaminozele (deficit de vitamine în organism) sau să se formeze nitrozaminele (compuşi azotaţi), care cresc incidenţa cancerului”, a spus Radu Albulescu
Cât de bună este varianta de... robinet?
Teoretic, apa de la robinet este sigură de băut. ,,Conform legislaţiei, apa pe care o avem de la robinet respectă regulile impuse, astfel încât substanţele dăunătoare să fie sub limită”, explică Radu Albulescu. Există însă cazuri când apa stagnează destul de mult în conductele din fontă sau din plastic. În acest caz, îşi schimbă proprietăţile, spune specialistul. O recunoşti după mirosul şi gustul schimbat, mai accentuate. Dacă ai dubii în ceea ce priveşte apa de la robinet, poţi verifica acest lucru contra cost la laboratoarele din cadrul Serviciului de Control al Calităţii Apei Potabile, Apa Nova din Bucureşti.
Cum poţi bea o apă sigură
- nu cumpăra apă dacă nu sunt respectate condiţiile de păstrare a acesteia în magazin;
- poţi verifica dacă apa de la robinet este bună astfel: pune apă într-o sticlă transparentă (nu PET, nu sticlă verde) şi las-o cel mult două zile pentru a verifica depunerile;
- pentru prepararea mâncărurilor foloseşte apa rece de la robinet, nu caldă, deoarece această rămâne mai mult timp pe conductă şi-şi poate schimba proprietăţile;
- nu cumpăra apă dacă nu este menţionat termenul de valabilitate sau pe sticlă apar şi alte înscrisuri care te pot induce în eroare.