Ce miere îţi face bine

1 2 jpg jpeg

Mierea polifloră: fortifică organismul

Mierea polifloră are consistenţă lichidă, gust fructat extrem de plăcut şi e un adevărat rezervor de săruri minerale. Este un excelent tonic şi fortifiant al organismului.

Mierea de salcâm: recomandată şi diabeticilor

Mierea de salcâm e bogată în fructoză şi în oligoelemente (crom, cupru, iod, fier, zinc, fluor) şi are un gust foarte plăcut. O foloseşti când ai probleme gastro-intestinale sau de digestie. Este recomandată şi diabeticilor, pentru că are indice glicemic scăzut (32).

Mierea de rapiţă: leac pentru osteoporoză

Are conţinut mare de glucoză, de aceea se zahariseşte uşor. Indicele glicemic mare o recomandă copiilor, persoanelor active şi celor în convalescenţă. Conţine oligoelemente, mai ales calciu şi bor, de aceea e bună în cazurile de osteoporoză.

Mierea de castan: contra reumatismului

Mierea de castan are un gust puternic, imposibil de confundat. Conţine minerale precum fierul şi tanini, eficace pentru a ameliora simptomele gripei şi anemiei. Calmează tusea productivă, fluidizează circulaţia sangvină, fiind recomandată în caz de varice şi reumatism.

Mierea de eucalipt: desfundă căile respiratorii

Mierea de eucalipt uşurează respiraţia, asigurând buna funcţionare a căilor respiratorii. Te ajută să-ţi detoxifici organismul, ameliorează simptomele bronşitei şi combate tusea productivă.

Mierea de lavandă: are efect diuretic

Mierea de lavandă are un miros inconfundabil, iar printre calităţile ei se numără efectul tonic şi diuretic. Alină simptomele reumatismului şi este indicată şi celor cu afecţiuni pulmonare.

Mierea de pin: ţine departe răceala

Mierea de pin este foarte aromată, fiind utilă în dezinfectarea aparatului respirator, mai ales în caz de răceli, gripe sau bronşite. Te ajută să ai un somn odihnitor.

Mierea de rozmarin: curăţă sângele

Mierea de rozmarin poate dezinfecta şi „curăţa“ sângele. Are efect relaxant. Este indicată şi suferinzilor de ficat şi de bilă.

Mierea de cimbru: tonic muscular

Mierea de cimbru este un excelent dezinfectant. Întăreşte muşchii, ajută digestia, combate dificultăţile respiratorii şi alină gâtul iritat.

Mierea de tei: contra insomniei

Mierea de tei, plăcut aromată, potoleşte tusea şi te ajută să adormi fără probleme. Te relaxează după o zi stresantă.

Mierea de floarea-soarelui: scade colesterolul „rău“

Mierea de floarea-soarelui are un gust plăcut şi e ideală pentru scăderea nivelului de colesterol „rău“. E bună contra durerilor de stomac şi alungă oboseala.

Mierea de fâneaţă: pentru convalescenţă

Mierea de flori de câmp sau de fâneaţă are concentraţie mare de zaharuri. Este indicată în surmenaj, stări de convalescenţă, tulburări de creştere. Are acţiune antiinflamatoare, antimicrobiană, antialergică şi antitusivă.

Mierea de izmă: combate balonarea

Mierea de izmă combate tusea şi balonarea, e calmant gastric, uşurează diestia.

Mierea de coriandru: eficace în gastrite

Mierea de coriandru, cu parfum suav şi de culoare deschisă, este eficace în gastrite şi ulcere. Protejează ficatul şi ajută în constipaţie, balonare, indigestie.

Adriana Vlad

specialist nutriţie şi fitoterapie

Clinica E-lite-Nutriţia, Deva

Poţi alege între miere monofloră, obţinută din nectarul unui tip predominant de flori (salcâm, cimbru, castan etc.), şi polifloră, obţinută din mai multe tipuri de flori.

Din categoria monofloră, mierea de salcâm are proprietăţi expectorante şi este recomandată diabeticilor, datorită conţinutului scăzut în glucoză: consumată zilnic (1-3 linguriţe), scade glicemia. Mierea polifloră se recomandă în surmenaj, oboseală fizică sau intelectuală, afecţiuni respiratorii, endocrine, cardiace, digestive.