Ce fructe au cel mai mult zahăr?
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă să nu se consume mai mult de 6 linguriţe de zahăr pe zi. Indiferent de vârsta pe care o avem, zahărul nu trebuie să depăşească 10% din aportul energetic, dar ideal ar fi 5%. Consumul redus de zahăr previne obezitatea, bolile cardiovasculare şi alte afecţiuni.
Mango
Fructul de mango conţine multă vitamina A şi este bun pentru sănătatea ochilor. Un mango conţine, însă, aproximativ 45 de grame de zahăr, aşa că dacă vrem să ne menţinem greutatea sau dacă încercăm să slăbim, e bine să ne rezumăm la o jumătate de fruct pe zi.
Struguri
Bogaţi în fibre şi antioxidanţi, strugurii sunt o gustare sănătoasă, dar atenţie la cantitatea consumată: o ceaşcă plină cu boabe de struguri conţine 23 de grame de zahăr. Este bine ca persoanele cu diabet să consume acest fruct cu moderaţie.
Cireşe
Sunt delicioase, aromate şi ne ajută să dormim mai bine dacă le consumăm cu o jumătate de oră înainte de cină. Dacă le punem într-un bol, s-ar putea să mâncăm mai mult decât avem nevoie, aşa că este indicat să ne mulţumim cu o ceaşcă de cireşe - echivalentul a 18 grame de zahăr.
Pere
Perele se digeră uşor, sunt bogate în potasiu şi vitamina C, dar şi în zahăr: o pară medie conţine 17 grame. De aceea, dacă nu vrem să exagerăm cu aportul de zahăr, e indicat să nu mâncăm mai mult de una.
Pepene verde
Pepenele verde ne dă energie, ne ajută să avem o digestie bună, precum şi o piele frumoasă datorită conţinutului de vitamina A. O singură felie de pepene conţine 17 grame de zahăr, aşa că e bine să nu depăşim această cantitate.