Ce conţine ketchup-ul din comerţ. Iată cum te poate îmbolnăvi acest produs!

1 2 jpg jpeg

Recent, s-a făcut un studiu privind calitatea ketchup-ului (sos pe bază de pastă de tomate/pulpă de tomate/concentrat de tomate/piure de tomate/roşii). Acesta face parte din Campania Naţională de Informare şi Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiţie pe termen lung în sănătatea noastră”.

Prin această campanie, Asociaţia Pro Consumatori (APC) îşi doreşte să promoveze un stil de viaţă sănătos şi să tragă un semnal de alarmă în privinţa unor produse alimentare bogate în sare, zahăr şi grăsimi şi a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătăţii consumatorilor. Asociaţia Pro Consumatori (APC) a achiziţionat 17 tipuri de ketchup din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), cu gramajul cuprins între 350g şi 570g, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenţia în ceea ce priveşte conţinutul acestui tip de produs şi potenţialele efecte asupra sănătăţii consumatorilor. Studiul a fost realizat de către o echipă de experţi a APC, coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea acestui studiu s-au avut în vedere următoarele obiective: 1. Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere;

2. Identificarea aditivilor alimentari utilizaţi în compoziţia acestui tip de produs, care prezintă un risc de apariţie a unor afecţiuni medicale în cazul unui consum constant şi pe termen lung;

3. Analiza zahărului adăugat în acest tip de produs şi impactul acestuia asupra obezităţii.

Ketchup-ul este un sos dulce sau picant preparat din suc de roşii, câteodată legume (ceapă, ţelină, ardei capia), oţet şi mirodenii (boia iute sau dulce, piper, busuioc, usturoi, frunze de dafin etc.)

În afară de roşii/ pastă de tomate/pulpă de tomate/concentrat de tomate/piure de tomate, în acest tip de produs s-au mai identificat: apă, zahăr, oţet din vin, sare iodată, sare de mare, sare, amidon modificat din porumb, acid citric, acid ascorbic, acid tartric, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, sucraloza , acesulfam de potasiu, adipat de diamidon acetilat, gumă xantan, gumă guar, arome, aromă tomate, ceapă, usturoi, frunze de dafin, cuişoare, chimen, ienibahar, piper, ţelină, extract de ardei iute, boia de ardei iute, lactoză, sirop de glucoză-fructoză.

Dintre produsele analizate numai 12% respectă reţeta tradiţională a ketchup-ului. În ceea ce priveşte forma în care se regăsesc tomatele în acest tip de produs, precizăm urmatoarele:

- La 47% dintre produsele analizate s-a folosit pasta de tomate în proporţii ce variază între 12% şi 66% din cantitatea produsului analizat;

- La 23% dintre produsele analizate s-a folosit piure de roşii în proporţii ce variază între 46% şi 74% din cantitatea produsului analizat;

- La 12% dintre produsele analizate s-a folosit concentrat de tomate în proporţii ce variază între 19% şi 24% din cantitatea produsului analizat;

- La 12% dintre produsele analizate s-au folosit roşii, specificându-se cantitatea de roşii utilizată pentru obţinerea a 100 grame produs, adică între 148 grame roşii şi 150 grame roşii.

- La 6% dintre produsele analizate s-a folosit pulpă de tomate în proporţie de 66% din cantitatea produsului analizat.

Cantitatea de zahăr per unitatea de vânzare variază între 12 linguriţe şi 26 de linguriţe.

La 76% dintre produsele analizate s-a folosit apă la realizarea reţetei, iar la 47% dintre acestea, apa constituie primul ingredient.

La 76% dintre produsele analizate s-a folosit amidon.

La 71% dintre produsele analizate s-a folosit zahăr.

La 65% dintre produsele analizate s-au folosit conservanţi, iar la 53% dintre acestea s-au folosit câte 2 conservanţi.

La 35% dintre produsele analizate s-a folosit acid citric.

La 35% dintre produsele analizate s-a folosit aroma de tomate.

La 24% dintre produsele analizate s-au folosit îndulcitori artificiali, respectiv sucraloza la 12% dintre produsele analizate şi acesulfam de potasiu la 12% dintre produsele analizate.

La 24% dintre produsele analizate nu există declaraţie nutritională.

La 18% dintre produsele analizate s-a folosit gumă de guar şi gumă de xanthan pe post de stabilizatori.

În cele 17 produse analizate s-au identificat 12 aditivi alimentari: acid citric, acid ascorbic, acid tartric, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, sucraloza, acesulfam de potasiu, adipat de diamidon acetilat, gumă xantan, gumă guar, arome, aromă tomate.

Prin intermediul acestui studiu tragem un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care le are asupra sănătăţii zahărul adăugat în alimentele consumate şi de către copii.

„La alegerea unui ketchup trebuie să aveţi în vedere ingredientul principal din acest produs şi anume cantitatea de roşii/tomate care se poate regăsi sub forma de roşii/pastă de tomate/pulpă de tomate/concentrat de tomate/piure de tomate. Este important să evităm acele produse care au în compoziţie aditivi alimentari, cum ar fi acidul citric, sorbatul de potasiu, benzoatul de sodiu, sucraloza, acesulfam de potasiu, adipat de diamidon acetilat şi aromele sintetice. Acest produs, care este dezechilibrat din punct de vedere nutriţional prin conţinutul ridicat de sare şi zahăr adăugat, nu trebuie consumat de către copii şi persoane cu afecţiuni cardiovasculare, diabet şi boli metabolice. Consumul excesiv de zahăr şi sare dăunează grav sănătăţii. Este mesajul pe care îl auzim de câţiva ani, însă foarte puţini dintre noi îl înţeleg, deoarece nu au cunoştinţe elementare de nutriţie. Din păcate, nici societatea românească nu oferă suficiente campanii de informare şi educare bazate pe informaţii clare şi pe înţelesul consumatorului obişnuit”, a spus conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedintele APC.