Ce carbohidraţi te ajută să arzi calorii
Terciul de ovăz este o alegere foarte bună pentru masa de dimineaţă. Poate că ideea de terci în sine nu te încântă, însă, pentru un mic dejun consistent, hrănitor şi delicios, poţi amesteca în terci fructele tale preferate, tăiate cuburi sau jumătăţi şi câteva semiţe sau nuci. Ovăzul conţine amidon rezistent, care stimulează metabolismul şi contribuie la arderea grăsimilor din corp. În plus, scade colesterolul şi minimizează stresul.
O variantă de prânz cu carbohidraţi sănătoşi e reprezentată de pastele integrale. Din ele se poate alcătui un prânz ieftin, bun şi îndestulător, care să nu aducă kilograme în plus. Pastele trebuie fierte cu sare, al dente sau după gustul fiecăruia, şi amestecate cu un sos care să susţină digestia, nu să o îngreuneze. După ce le scurgi, adaugă peste ele 1 lingură de ulei de măsline şi apoi sosul. Amestecă pastele fie cu un sos clasic de roşii, usturoi, ardei iute şi condimente sau cu un sos pe bază de legume trase la tigaie (roşii, vinete, dovlecei, ciuperci, leurdă, spanac, ardei gras etc.). Oricât de bune ar fi, rezumă-te la o singură porţie! Alături de paste, mănâncă salată verde, salată de rucola sau salată de varză.
Alţi carbohidraţi buni, care ne ajută să ne menţinem greutatea sau chiar să slăbim, sunt cei din mazăre, năut, linte şi diferitele tipuri de fasole. Îi putem mânca inclusiv la cină, însă atenţie: nu cu pâine, nu cu carne şi nu cu multă grăsime. Putem opta, de exemplu, pentru o salată preparată din boabe fierte de fasole, în care mai punem roşii, castraveţi, ridichi, ceapă şi mărar proaspăt, asezonată cu 1 lingură de zeamă de lămâie, 1 linguriţă de ulei de măsline şi condimente după gust . De asemenea, putem alege pentru cină o porţie de hummus, pe care să o mâncăm cu 1 castravete murat, 4-5 măsline şi o salată de roşii cu usturoi şi pătrunjel.