Ce alimente scad colesterolul „rău“

1 2 jpg jpeg

Cereale la mic-dejun

Pentru a menţine colesterolul la nivelul normal, sub 200 mg/dl, ia un mic-dejun cu cereale integrale şi mănâncă fructe care conţin vitamina C la gustări (citrice, kiwi, prune, ananas, struguri).

Între mese, bea sucuri de fructe, cum este cel de grepfrut sau de mere. Dacă adaugi câteva afine, vei obţine şi un antioxidant numit pterostilben, care se găseşte şi în struguri.

Lapte de soia

Dacă laptele de soia este pe gustul tău eşti ferit de boli de inimă. Pe lângă vitamina B, fibre şi fier, obţii şi o scădere a colesterolului.

Îl poţi prepara singur dintr-o cană de granule de soia înmuiate 12 ore sau peste noapte în 250 ml de apă. Blendezi amestecul, apoi adaugi o cană de apă caldă. Repeţi procedeul, după aceea strecori. Laptele pe care-l obţii îl fierbi amestecând continuu.

Alune şi nuci la desert

Păstrează în cămară migdale, nuci, arahide, fistic şi ia câte o mână după mesele cu mâncăruri grele sau la gustări. Îţo protejează inima datorită acizi graşi Omega-3 pe care-i conţin. Aceştia opresc procesul de deteriorare a arterelor cauzat de depunerea colesterolului. Datorită conţinutului de compuşi vegetali numiţi fitosteroli, arahidele opresc absorbţia colesterolului „rău“.

O mână de arahide pe zi reduce cu 50% riscul de atac de cord. De asemenea, 50 g de migdale pe zi scad cu 16% nivelul de colesterol „rău“ datorită acizilor graşi Omega-3, a vitaminelor (E, A, complexul B) şi mineralelor (potasiu, fier, calciu, magneziu) pe care le conţin.

Ştiai că...

...migdalele au aproximativ 7 g de fibre la suta de grame care fac digestia mai uşoară şi detoxifică organismul?

Miere cu scorţişoară

Pune miere cu scorţişoară în ceaiurile pe care le bei de obicei pentru a reduce nivelul de colesterol. Dacă iei trei ceaiuri pe zi, o linguriţă de miere şi puţină scorţişoară pudră în fiecare va scădea colesterolul cu până la 12%.

Ciocolată amăruie

Cacaoa scade şi ea nivelul de colesterol „rău“, deci este benefic să-ţi faci un obicei din a mânca 2 pătrăţele de ciocolata amăruie pe zi. Gustul amar nu e pe gustul tău? Alege un sortiment de ciocolată neagră cu alune de pădure, mentă, ghimbir sau ardei iute.

Vin medicinal

Nu mai mult de un pahar de vin de măceşepe zi îţi asigură o circulaţie bună a sângelui. Îl poţi face destul de uşor. Peste 100 de grame de măceşe pui un litru de vin şi le laşi la macerat14 zile. La final, strecori vinul şi-l păstrezi într-o sticlă sau recipient de culoare închisă, în loc întunecos.