Ce alimente să eviţi ca să stai departe de candidoză

1 2 jpg jpeg

Candidoza vaginală este o infecţie produsă de înmulţirea exagerată a unei ciuperci, Candida albicans. Ea este prezentă în mod natural în cavitatea bucală, în tubul digestiv, pe piele şi în vagin, alături de o serie de bacterii benefice.

Atunci când echilibrul florei este perturbat, poate apărea o supradezvoltare a Candidei albicans. Este o problemă comună, care afectează majoritatea femeilor adulte cel puţin o dată pe parcursul vieţii. Printre principalele simptome ale candidozei vaginale se numără scurgerile vaginale anormale, însoţite de mâncărime şi senzaţie de arsură. Scurgerile vaginale pot varia de la uşor apoase de culoare albă, până la scurgeri foarte dense de culoare albă.

Mâncărimile şi arsura se manifestă atât la nivelul vaginului, cât şi la nivelul labiilor, iar în multe cazuri apare şi un miros neplăcut. De asemenea, urinarea devine dureroasă, apare înroşirea şi umflarea vulvei şi dureri iîn timpul contactului sexual.

„Infecţia cu candida nu apare doar prin pertubarea ph-ului vaginal în urma unei vizite la piscină, există şi alţi factori precum administrarea de antibiotice, graviditatea, diabetul zaharat sau obezitatea. Antibioticele distrug echilibrul florei vaginale, afectând numărul de bacterii cu rol protectiv şi permiţând dezvoltarea candidozei. Atunci când candidoza reapare imediat după tratament sau nu răspunde la acesta, poate fi semn că persoana este infectată cu HIV. De asemenea, mai multe episoade de candidoză în antecedente pot fi un semn al sistemului imunitar slăbit”, explică dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Confirmarea diagnosticului de candidă se realizează prin efectuarea unor analize a secreţiilor vaginale. Probele recoltate sunt analizate microscopic sau prin efectuarea de culturi în laborator.

Pentru acurateţea examenului secreţiilor vaginale, se recomandă evitarea spălăturilor intravaginale şi a contactului sexual cu 24 de ore înaintea recoltării probelor. Igiena intimă a zonei intime externe se poate efectua cu apă şi cu un săpun delicat.

Candidoza vaginală poate fi tratată cu medicamente antifungice, fie aplicate local şi în jurul vaginului, fie administrate oral. În cazul infecţiilor mixte, este necesar un tratament combinat. Este foarte important ca acest tratament să se realizeze după îndrumarea unui medic, deoarece sunt şi alte tipuri de afecţiuni ce pot avea simptome asemănătoare candidozei.

„De obicei un organism competetent ar trebui să scape de la sine de candidoză în 3 zile. Dacă imunitatea este scăzută acest proces ar putea dura la nesfârşit în afara unui tratament adecvat. În momentul în care avem o recurenţă înseamnă că ceva este în neregulă cu organismul: diabet, problemă de imunitate, un dezechilibru al florei vaginale care predispune la candidoză. Candidoza redevine activă dacă nu găseşte un echilibru local (flora) şi sitemic (glicemic, imunitate)”, adaugă dr. Istoc.

Preventia candidozei recurente

Este important să se menţină curata şi uscată zona intimă, dar fără a se utiliza săpunuri dure. Sunt recomandate maxim două duşuri pe zi, iar băile de şezut în apă călduţă pot ajuta la îmbunătăţirea simptomelor de candidoză.

Duşurile vaginale sunt de evitat, acestea putând agrava de fapt candidoza prin îndepărtarea bacteriilor benefice de la nivelul mucoasei vaginului. În perioada în care se administrează antibiotice, sunt recomandate iaurturile cu culturii vii sau comprimate ce conţin Lactobacillus acidophilus, acestea ajutând la menţinerea florei vaginale la un nivel optim.

Este bine să se evite utilizarea deodorantelor, a parfumurilor sau a altor pulberi în zona genitală, deşi sunt destinate igienei feminine. Îmbrăcămintea extrem de strâmtă poate produce iritaţii, iar lenjeria de corp din mătase sau nylon creşte transpiraţia în zona genitală şi, de asemenea, provoacă iritaţii. Pentru lenjeria de corp este recomandat bumbacul, acesta nerestricţionând fluxul de aer.

Sunt de evitat şi tampoanele interne, iar în cazul în care persoanele suferă de diabet zaharat, este indicat să se menţină valorile glicemice la un nivel bun.

Exista o serie de alimente care trebuie evitate pentru prevenirea infecţiei cu candida. Carbohidraţii simpli, care conţin de cele mai multe ori sirop de porumb, zahărul, fructele uscate sau sucurile de fructe - sunt alimente care dăunează echilibrului bacteriilor din intestine.

Porumbul şi cartofii sunt legume contraindicate, pentru a evita înmulţirea bacteriilor. În schimb, sunt indicate vegetalele cu frunze verzi, merele, peştele şi carnea slabă, cât şi consumul de usturoi.