Câţi carbohidraţi ai voie să consumi dacă ai diabet

1 carbohidrati jpg jpeg

Furnizori de energie ┼či de nutrimente importante pentru men┼úinerea s─ân─ât─â┼úii, carbohidra┼úii se consum─â diferit ├«n func┼úie de v├órst─â, activitate ┼či afec┼úiunile de care suferim. Pentru persoanele diabetice, medicul va coordona num─ârul de carbohidra┼úi cu medica┼úia.

Unele dintre principalele nutrimente de care are nevoie organismul, al─âturi de proteine ┼či lipide, carbohidra┼úii includ zaharurile, fibrele ┼či amidonoasele. Doza zilnic─â recomandat─â de carbohidra┼úi, pentru un adult, este de aproximativ 130 g, dar ace┼čtia nu trebuie consuma┼úi to┼úi la o singur─â mas─â, ci e indicat s─â fie ├«mp─âr┼úi┼úi de-a lungul zilei, conform exper┼úilor. Medicul curant stabile┼čte cantitatea de carbohidra┼úi necesar─â.

Cantitatea difer─â pentru fiecare persoan─â

Dac─â o persoan─â s─ân─âtoas─â poate consuma carbohidra┼úi ├«ntr-o cantitate cuprins─â ├«ntre 45 ┼či 65% din totalul caloriilor, pentru diabetici nu s-a stabilit clar o cifr─â anume. Ce func┼úioneaz─â la o persoan─â nu func┼úioneaz─â la toate, spun medicii, cert este c─â fiecare trebuie s─â ob┼úin─â suficien┼úi carbohidra┼úi pentru a suplini nevoile organismului ├«n ceea ce prive┼čte energia, vitaminele, mineralele ┼či fibrele. Persoanele sedentare, de exemplu, ar trebui s─â-┼či ├«ndrepte consumul spre limita de jos (45%).

Medicul diabetician sau dieteticianul ├«nva┼ú─â pacientul diabetic ce carbohidra┼úi s─â consume, c├ót de mul┼úi ┼či ├«n ce momente ale zilei, ├«n func┼úie de greutatea persoanei, a medicamentelor pe care le ia, a nivelului de activitate ┼či a ┼úintei spre care se tinde ├«n ceea ce prive┼čte valoarea glicemiei.

La ce ajută numărul carbohidraţilor

Prin aten┼úia acordat─â cantit─â┼úii de carbohidra┼úi consumat─â zilnic, glicemia este p─âstrat─â ├«n limitele normale (pentru persoanele cu diabet de tip 1 sau 2, limitele acceptate ale glicemiei ├«nainte de mas─â sunt ├«ntre 72 ┼či 126 mg/dl). ├Än acest fel, se previn complica┼úiile diabetului, precum bolile renale, orbirea ┼či afec┼úiunile vaselor de s├ónge, care pot duce la accident vascular cerebral, atac de cord sau amputa┼úii.

Cite┼čte etichetele produselor

Pentru alimentele ambalate din comer┼ú, e important s─â cite┼čti valorile nutri┼úionale de pe etichet─â, unde scrie c├óte grame de carbohidra┼úi con┼úine produsul respectiv. Pentru restul alimentelor, e bine s─â-┼úi faci o list─â cu cele pe care le consumi de obicei ┼či cu num─ârul carbohidra┼úilor pe care ├«i con┼úin la suta de grame, de exemplu. Carbohidra┼úii s─ân─âto┼či (cerealele integrale, fructele, leguminoasele, anumite legume) furnizeaz─â energie, nutrimente ┼či fibre, care previn constipa┼úia ┼či scad colesterolul. Carbohidra┼úii nes─ân─âto┼či (b─âuturile dulci acidulate din comer┼ú, ├«nghe┼úata, pr─âjiturile, gogo┼čile, bomboanele, p├óinea alb─â, chipsurile ┼či cartofii pr─âji┼úi) au nutrimente mult mai pu┼úine sau deloc, con┼úin zah─âr ad─âugat ┼či au foarte multe calorii.

Cantitatea de aliment ÔÇö Cantitatea de carbohidra┼úi

100 g zah─âr albÔÇô100 g carbohidra┼úi

100 g zah─âr brunÔÇô97 g carbohidra┼úi

100 g prune uscateÔÇô64 g carbohidra┼úi

100 g p├óine alb─âÔÇô51 g carbohidra┼úi

100 g chipsuriÔÇô50 g carbohidra┼úi

100 g p├óine integral─âÔÇô40 g carbohidra┼úi

100 g tort de ciocolat─âÔÇô40 g carbohidra┼úi

100 g cartofi pr─âji┼úiÔÇô38 g carbohidra┼úi

100 g orez alb fiertÔÇô28 g carbohidra┼úi

100 g paste integrale fierteÔÇô27 g carbohidra┼úi

100 g orez integral fiertÔÇô 23 g carbohidra┼úi

100 g banane ÔÇô23 g carbohidra┼úi

100 g porumb fiertÔÇô21 g carbohidra┼úi

100 g cartofi fier┼úiÔÇô20 g carbohidra┼úi

100 g linte fiart─âÔÇô20 g carbohidra┼úi

100 g maz─âre fiart─âÔÇô16 g carbohidra┼úi

100 g fasole fiart─âÔÇô13 g carbohidra┼úi

100 g mereÔÇô12 g carbohidra┼úi

100 g portocaleÔÇô12 g carbohidra┼úi

100 g gem de caise f─âr─â zah─ârÔÇô8 g carbohidra┼úi

@unsplash