Câte calorii au mâncărurile de Paşti

1 2 jpg jpeg

Cei mai mulţi români creştini ţin Postul Paştelui, ceea ce este foarte bine atât pentru trup, cât şi pentru minte, dar mai ales pentru evoluţia duhovnicească. Unele persoane ţin postul pentru a face pauză de la alimentele mult prea încărcate. În toate cazurile, este bine să acordăm o mare atenţie mesei de sărbători, aşa că află câte calorii au mâncărurile de Paşti.

După multe săptămâni în care organismul este obişnuit cu alimente mai uşoare, rapid digerabile, masa de Paşti este plină cu mâncăruri grele, cu timp prelungit de digestie, lucru care nu este deloc plăcut pentru organism după post. Aşadar, este bine să adoptăm cumpătarea şi să încercăm să nu ne îmbuibăm, chiar dacă toate bucatele de pe masă sunt savuroase.

Câte calorii au mâncărurile de Paşti – preparatele din carne, pline de calorii

Carnea de miel, preparatele cu maioneză, ouăle, drobul, cozonacul, pasta, toate acestea sunt foarte grele pentru stomac, mai ales dacă se consumă toate amestecate. Cel mai bine este să împărţim masa de Paşti în mai multe runde, altfel, riscăm să ne alegem cu colici biliare sau pancreatite acute.

Carnea de miel este şi aşa grasă, deci ar fi bine să evităm prepararea ei prin prăjire. Se poate ca substanţele care se elimină prin prăjire să afecteze pancreasul şi să-l suprasolicite. Cine doreşte să prepare carne de miel mai uşor de digerat, să o lase la macerat în apă, oţet şi condimente, apoi să o bage la cuptor. 100 de grame de carne de miel are 160 de calorii şi nu este recomandată persoanelor cu probleme digestive sau copiilor sub 10 ani. Alegeţi şi alte preparate din carne, vită (134 calorii/100 gr), pui (117 calorii) sau piept de curcan (110 calorii).

Câte calorii au mâncărurile de Paşti – ouăle şi drobul, grele pentru stomac

Alte alimente calorice la masa de Paşti sunt şi ouăle. Un ou de găină are 147 de calorii/100 gr, iar oul de raţă 163 calorii. Dacă se optează pentru drobul din măruntaie de miel, acesta are ingrediente foarte greu de digerat, de aceea se sugerează să fie preparat cu mai multe verdeţuri. 100 de grame de drob de miel care în jur de 80 de calorii. În plus, se poate opta pentru drobul de ciuperci sau din măruntaie de pasăre.

Friptura este şi ea extrem de bună, dar trebuie consumată cu multă salată verde sau multe verdeţuri. 100 de grame de friptură de miel are cam 130 de calorii. Borşul de miel este foarte gustos, mai ales dacă se pun toate verdeţurile posibile, leuştean, pătrunjel, lobodă. Acestea îi iau din gustul mult prea gras. O porţie de borş de miel are cam 100 de calorii. Stufatul de miel are 300 de calorii/per porţie, deci aveţi grijă să nu vă puneţi o porţie prea mare.

În ceea ce priveşte dulciurile, trebuie să avem mare grijă, căci preparatele care nu sunt făcute în casă, pe lângă că au multe calorii, conţin şi multe E-uri. 1 felie de cozonac conţine 180 de calorii, 100 de grame de ciocolată conţine 531 de calorii, iar 100 de grame de îngheţată circa 250 de calorii.