Cât de sănătoase sunt ouăle de găină?

1 2 jpg jpeg

În cazul în care alegi să prepari ouăle înainte de a le consuma, trebuie să ştii că ouăle crude în cantitate mare pot împiedica absorbţia de către piele a biotinei, vitamină esenţială pentru piele şi păr.

Câte ouă pe săptămână sunt indicate

Deşi există persoane care preferă ouăle cu coajă mai închisă, deoarece le consideră mai sănătoase, culoarea lor nu are nicio relevanţă. Ceea ce contează cu adevărat este gena găinii şi modalitatea în care aceasta a fost hrănită şi crescută.

Chiar dacă de-a lungul anilor s-a vehiculat informaţia conform căreia nu trebuie consumate mai mult de 2 ouă pe săptămână pentru a nu mări cantitatea de colesterol din sânge, acest mit a fost demontat. Nivelul ridicat de colesterol din ouă nu are niciun efect asupra nivelului de colesterol din sânge.

Citeşte şi: Mănâncă ouă dacă vrei să nu mai uiţi

De ce să mănânci ouă fierte mai des

Lăsând la o parte cantitatea considerabilă de colesterol (186 mg / ou), acestea conţin şi vitamine printre care B12, D, acid folic, B2 , care compensează oarecum efectele negative ale colesterolului.

În gălbenuş se află o cantitate importantă de proteine şi de acid oleic, un acid gras Omega-9 găsit în general în uleiul de măsline, iar restul grăsimilor (aproximativ 50%) sunt saturate şi polinesaturate.

Mai regăsim şi antioxidanţi foarte importanţi pentru vedere şi piele, luteina şi zeaxantina, dar şi surse naturale de vitamina D care facilitează absorbţia calciului.

Este important să consumăm ouă pentru sănătatea creierului mai ales că are şi colină, compus similar vitaminelor din complexul vitaminic B.

Află tot ce trebuie să ştii despre ouă AICI

În cazul persoanelor sănătoase, consumul a unui singur ou pe zi nu prezintă niciun risc de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare. Dacă te numeri printre persoanele cu un nivel crescut de colesterol LDL sau dacă ai diabet, nu ar trebui să consumi mai mult de 3-4 gălbenuşuri pe săptămână.

Pericolul este provocat de modalitatea de preparare

Nu ouăle în sine sunt cele care dăunează sănătăţii ci alimentele lângă care sunt servite şi modalitatea prin care acestea sunt preparate. Şi cel mai bun exemplu vine de la japonezi care sunt renumiţi pentru sănătatea lor de fier, deşi media de consum este în jur de 328 de ouă de găină pe an. Secretul constă în dieta lor săracă în grăsimi saturate.

Noi obişnuim să asezonăm ouăle prăjite eventual în ulei, lângă cârnaţi, cartofi prăjiţi sau pâine prăjită cu unt.

Scăderea nivelului de colesterol nu va putea fi niciodată realizată doar prin renunţarea la consumul de ouă sau la diferite alimente care îl conţin. Pentru asta îţi trebuie o dietă echilibrată care să îţi furnizeze nutrimenţii necesari şi care să faciliteze scăderea nivelului de colesterol (legume, fructe, cereale integrale, alune, nuci, migdale, iaurt, uleiuri vegetale)