Cât de rău îţi fac de fapt băuturile dietetice! Ce efect au îndulcitorii asupra ta

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ştiinţă au descoperit că doar două săptămâni de aport ridicat de îndulcitori cu conţinut scăzut de calorii au fost suficiente pentru a modifica semnificativ compoziţia bacteriilor din intestin.

Acest lucru schimbă modul în care organismul absoarbe şi reglează zahărul din sânge, care în timp creşte riscul de a dezvolta diabet.

Constatările se referă în special la faptul că mulţi oameni sunt deja expuşi riscului de diabet zaharat - cum ar fi cei care sunt obezi sau au deja o cantitate ridicată de zahăr în sânge ridicat - şi totuşi consumă băuturi şi îndulcitori.

Cercetătorii, conduşi de profesorul Richard Young de la Adelaide Medical School din Australia, au urmărit 29 de tineri sănătoşi timp de două săptămâni.

Jumătate dintre ei au primit capsule de îndulcitori care conţin sucraloză şi acesulfam-K, echivalentul a aproximativ patru şi jumătate de doze de băutură dietetică pe zi. Cealaltă jumătate a primit capsule placebo fără îndulcitori.

Cercetatorii au analizat bacteriile din intestinul voluntarilor şi au descoperit o modificare semnificativă a celor care au consumat îndulcitori, împreună cu eliberarea îngreunată a hormonului GLP-1, care ajută la controlul nivelurilor de glucoză din sânge.

Două săptămâni de suplimente cu îndulcitori cu conţinut scăzut de calorii au fost suficiente pentru a întrerupe bacteriile intestinale şi pentru a creşte abundenţa celor care lipsesc în mod normal la persoanele sănătoase.