Cât de necesar este magneziul?

1 2 jpg jpeg

Pâinea de secară sau de graham, bananele, cartofii copţi, legumele verzi, migdalele, nucile, susanul sunt surse bune de magneziu care acoperă necesarul zilnic de 300 mg de magneziu al femeilor şi de 400 mg al bărbaţilor.

Suplimentele alimentare care conţin magneziu şi care sunt luate fără analize medicale prealabile este posibil să ducă la o depăşire a aportului zilnic, manifestată prin diaree. Este un mod în care corpul încearcă să elimine excesul de magneziu.

Îţi asigură un somn cu adevărat odihnitor

Magneziul reglează nivelul de melatonină, hormon secretat de o glandă de la baza creierului numită epifiză care combate insomnia. De asemenea, alungă stresul care cauzează probleme legate de somn.

Relaxează sistemul nervos

Un alt hormon pe care magneziul îl menţine la un nivel normal este serotonina. Acesta relaxează sistemul nervos, alungă anxietatea şi-ţi dă o stare de bine, fiind un neurotransmiţător care influenţează dispoziţia la fel de mult ca şi somnul, memoria, apetitul.

Pentru oase mai puternice

Magneziul are rolul de a susţine asimilarea calciului. De altfel, pentru prevenirea osteoporozei, nu doar calciul şi magneziul sunt necesare, ci şi alte 16 elemente nutritive. Dintre toate, magneziul este esenţial, deoarece stimulează producerea unui hormon numit calcitonină în timp ce inhibă secretarea hormonului paratiroid care afectează densitatea osoasă.

Te protejează de diabet

Secreţia hormonului insulină este stimulată de magneziu, ceea ce influenţează pozitiv metabolismul glucidic (degradarea glucidelor în procesul de digestie). În lipsa magneziului, se poate ajunge la o creştere a glucidelor în sânge, la declanşarea diabetului şi la afectarea unor ţesuturi.