Cât de importantă este vitamina A
Descoperită în anul 1917, vitamina A are un rol fundamental în mai multe procese metabolice ale organismului. Ajută la întărirea sistemului imunitar, luptând împotriva infecţiilor. Este stocată în ficat şi contribuie pentru atât la dezvoltarea armonioasă a organismului cât şi la menţinerea sănătăţii ochilor şi a pielii.
Combate infecţiile
Datorită atenţiei sporite pe care o acordă sistemului imunitar este un pion important în lupta împotriva infecţiilor, păstrează mucoasele hidratate şi sporeşte activitatea celulelor albe.
Pentru vedere este importantă mai ales că este responsabilă cu adaptarea ochilor la schimbările de lumină şi îi păstreză hidrataţi. Şi retina beneficiază de pe urma ei, mai ales că în cantităţi normale vitamina A previne apariţia cataractei şi a degenerării maculare.
Un alt rol important pe care îl îndeplineşte este acela de a contracara efectele radicalilor liberi şi toxinele care atacă pielea.
Carenţa de vitamina A conduce la uscarea pielii şi la apariţia anumitor afecţiuni precum psoriazisul. Ajută la menţinerea sănătăţii masei osoase, a dinţilor şi mai ales la întărirea dentinei.
Află care sunt semnalele organismului atunci când vitaminele lipsesc AICI
Previne pietrele la rinichi
Împiedică apariţia caliculilor renali şi menţine sistemul urinar în parametri optimi de funcţionare.
Practic, acestă vitamină este unul din secretele bunei funcţionări a întregului organism. Acneea este responsabilă de deteriorarea aspectului pielii, însă cu vitamina A şi această problemă se poate rezolva. Are proprietăţi antioxidante care elimină toxinele din organism.
Vitamina A previne formarea cheagurilor de sânge ajutând considerabil la o mai bună circulaţie sangvină, prevenind astfel afecţiunile cardiace.
Ce alimente conţin vitamina A
Îţi poţi procura vitamina A din alimente precum ficatul, laptele, brânza de capră, somonul, ouăle şi fructele de mare.
De asemenea, vegetalele o conţin şi o poţi furniza organismului consumând legume precum morcovii mai ales, roşii, fasole, pepenele roşu, broccoli, spanac sau în fructe şi anume caise, mango, piersici, papaya.
Simptomele deficienţei
Din fericire, această problemă a deficienţei de vitamina A este foarte rară, mai ales că ficatul se ocupă cu stocarea ei pe timp îndelungat. În cazul unei alimentaţii defectuoase, pot apărea simptome precum vederea înceţoşată, probleme la nivel ocular, un sistem imunitar slăbit, mătraţa sau inflamarea pleoapelor inclusiv casarea unghiilor.
Trebuie acordată o deosebită atenţie acestor simptome, deoarece pot constitui în timp un adevărat pericol pentru sănătatea ta.
Există efecte secundare?
Administrată în cantităţi mari, vitamina A devine toxică şi dă simptome precum greaţa, vărsăturile, iar în cazuri foarte grave poate duce la retard mintal şi malformaţii la naştere. Ficatul şi splina riscă să se mărească, iar pielea poate căpăta o culoare portocalie dacă nu se regăseşte în proporţii suficiente în corpul tău.