Cât de importantă este dieta pentru o dantură sănătoasă

1 2 jpg jpeg

Ai auzit cel putin o dată, atenţionarea ”nu mânca asta să nu îţi strici dinţii…”. Aceasta este cea mai la îndemână formă de educaţie privind sănătatea orală pe care o putem primi până să înţelegem exact ce reprezintă fiecare aliment în parte. Unele alimente acţionează direct asupra dinţilor şi gingiilor, altele doar modifică mediul înconjurător.

Doctorul stomatolog Alexandra Diroescu (vezi foto) a explicat pentru cititorii Click! Sănătate cât de importantă este alimentaţia pentru a te bucura de o dantură sănătoasă.

Citricele afectează smalţul

Consumul excesiv de citrice acţionează direct asupra smalţului prin demineralizare, pe când legumele fibroase ca morcovul neutralizează ph-ul salivei si curăţă suprafaţa dinţilor şi a gingiilor.

Pe lângă energia pe care ne-o oferă, zahărul mai are şi efectul de a întreţine inflamaţia, ceea ce se reflectă şi în sănătatea dinţilor şi a gingiilor. În medie dieta noastră conţine peste 45% carbohidraţi. Ce este însă important, este tipul de carbohidraţi pe care îi consumăm.

Cantitatea de glucoză pe care o obţinem după ce consumăm un aliment este măsurată cu ajutorul indicelui glicemic. Bineînţeles că alimentele procesate ca pâinea, prăjiturile, sucurile, berea, cartofii prăjiţi, zahărul, orezul alb au un indice mai mare decât fructele, pâinea şi pastele integrale, mierea, orezul integral, hrişca.

Este adevărat că alimentele cu indice glicemic mic nu ne bucură la fel de mult, dar ne protejează de alte probleme. Ele se digeră mai lent şi nu produc o variaţie atât de mare a glicemiei, astfel încât inflamaţia nu este întreţinută.

Alimentele bogate în Omega-3 reduc inflamaţia

Un alt dezechilibru problematic este cel între acizii graşi Omega6 şi Omega3. Sunt studii care atestă faptul că Omega 3, pe care il obţinem din nuci, ulei de peşte, ulei din semiţe de in, ulei de masline extravirgin, ulei de cocos etc. reduce inflamaţia gingivală, în timp ce consumul crescut de Omega 6 regăsit în margarină, ulei de floarea soarelui, ulei de porumb, ulei de palmier întreţine inflamaţia.

Află cum îţi poţi albi dantura cu ajutorul uleiurilor AICI

Vitaminele joacă un rol important în sănătatea orală

Vitamina C şi vitamina D joacă un rol important în sănătatea orală. Vitamina C are rol în creşterea imunităţii locale orale şi în reducerea inflamaţiei gingivale, dar nu în exces deoarece poate modifica pH-ul salivar şi poate duce la apariţia cariilor. Astfel, consumă suc de portocale, lămâie sau alte citrice, dar consumă şi un pahar de apă plată imediat după. Vitamina D este importantă pentru sănătatea oaselor maxilare care susţin dantura.

Pentru a combate o inflamaţie locală avem nevoie de oase solide care să se poată apăra. Antioxidanţii sunt consideraţi componente cheie ale alimentaţiei de zi cu zi şi sunt substanţe naturale care anulează „radicalii liberi” ce apar prin oxidarea unor molecule.

Arderea glucidelor furnizează o cantitate mare de reziduuri oxidate, deci iată un motiv în plus să reducem consumul de zaharuri. Poluarea şi anumite medicamente sunt de asemenea sursă sigură. În organsimul nostru sunt 4 antioxidanţi de bază pe care ii producem singuri, dar nu este suficient.

Sursa principală este cea vegetală: vitamina A din morcovi, spanac, verdeţuri, roşii, pepene galben, mango, sfeclă, vitamina C din căpşune, fructe de pădure, ardei gras, citrice, măceşe, vitamina E din legume verzi, nuci, germeni de grâu, seminţe de floarea soarelui, zincul din fasole şi cereale integrale, seleniu din ţelină, cereale, usturoi, mazăre, vitamina P din majoritatea legumelor şi fructelor, ceai verde, cafea şi vin roşu.

Ei se regăsesc şi în carne sau peşte, dar în cantităţi mai mici. Antioxidanţii încetinesc procesele de îmbătrânire chiar şi la nivelul gingiilor şi reduc inflamaţia.

Apa este vitală pentru organism

Ea învârte toate rotiţele şi întreţine toate funcţiile corpului nostru. De ce dinţii şi gingiile nu ar avea nevoie de ea?

Saliva conţine 99% apă şi are rolul de a proteja întreaga cavitate orală. În lipsa apei devine vâscoasă şi nu mai poate dilua la fel de bine substanţele acide ce pot afecta smalţul dentar.

Bea 2 litri de apa în fiecare zi şi dinţii tăi vor fi în felul acesta protejaţi.

Aşadar vă încurajez să menţineţi o dietă fără prea multe zaharuri concentrate şi bogată în omega 3, vitamina C şi D, antioxidanţi şi fibre. Nu uitaţi, un corp sănătos cere un zâmbet sănătos.

2 jpg jpeg

Dr. Stomatolog Alexandra Diroescu,

Specialist în Implantologie,

Bucureşti, 0721.805.239