Care este cantitatea de alimente de care ai nevoie zilnic

1 2 jpg jpeg

Atenţie la aportul caloric!

Dacă vei consuma alimente care-ţi cresc aportul de calorii te vei îngrăşa cu siguranţă. De aceea, este important să reduci porţiile, diminuând numărul de calorii pe care corpul le are zilnic la dispoziţie pentru a produce energie.

Bărbaţii cu vârste între 19 şi 30 de ani au nevoie de 2.500 de calorii zilnic dacă sunt sedentari şi de 2.350 între 30 şi 50 de ani. Acest necesar se poate acoperi cu 8 porţii de legume şi fructe, 3-4 de lactate, 3 de carne.

În schimb, femeile necesită 1.900 de calorii în fiecare zi, între 19 şi 30 de ani, respectiv 1.800 de calorii de la 30 la 50 de ani. Începând cu vârsta de 19 ani, include în meniul zilnic 8 porţii de legume şi fructe, 6-7 de cereale, 2 de lactate şi 2 de carne.

Măsoară cu ajutorul mâinilor

Un mod simplu de a estima cantităţile de alimente de care ai nevoie este să apreciezi cantiattea de alimente cu ajutorul mâinilor. De pildă, un pumn de seminţe, de nuci sau de fructe uscate îţi ajunge la o gustare, ca să nu rişti să te îngraşi.

Carne. Palma unei mâini este măsura pentru mărimea potrivită a unei bucăţi de friptură.

Carbohidraţi. Cereale integrale, paste, pâine poţi mânca într-o cantitate egală cu partea din faţă a pumnului.

Legume şi fructe. O cantitate de legume cât ambele palme este exact cât îţi trebuie în fiecare zi. Pentru a-ţi menţine sănătatea, mănâncă fructe diverse, cât să acopere un pumn întreg.

Unt sau grăsimi animale. În privinţa cantităţii, orientează-te în funcţie de vârful arătătorului. Mai mult de atât îţi afectează sănătatea.

Brânzeturi. Două degete de caşcaval, brânză, caş pe zi îţi sunt de ajuns, dacă vrei să rămâi în formă.