Cafeaua nu e chiar asa de rea! Sase cafele pe zi te ajuta sa traiesti mai mult!

1 2 jpg jpeg

Un studiu recent pare sa fi gasit un argument puternic in favoarea longevitatii pentru cei care consuma cafea zilnic. Oamenii de stiinta de la Institutul National al Cancerului si de la Institutul National de Sanatate din S.U.A. au dezvaluit rezultatele unui studiu ce s-a desfasurat pe o perioada de zece ani in care au fost implicate mai mult de 10.000 de persoane.

Datele au aratat asadar ca, cei care au consumat mai multa cafea - fie normala, fie fara cofeina - aveau sanse mai mici sa moara prematur din orice boala enumerata mai sus. O ceasca de cafea pe zi a redus riscul de a muri mai devreme cu 8%.

Doua pana la cinci cesti au redus riscul cu 12%, in timp ce sase cesti au redus riscul cu 16%. Anul trecut, oamenii de stiinta de la Universitatea Stanford din California au sustinut ca ”licoarea magica” ar putea atenua inflamatiile "interne" si ca ar putea proteja impotriva bolilor legate de inaintarea in varsta. Dovezi suplimentare despre calitatea anti-imbatranire a cafelei au provenit si dintr-un alt studiu recent realizat de Universitatea Brigham Young.

Pe de alta parte, profesorul Naveed Sattar, expert in nutritie si metabolism, a subliniat faptul ca studiile sunt doar observationale si ca legatura dintre longevitate si cafea nu poate fi demonstrata cu dovezi clare. "Oamenii care beau cafea ar putea deja sa duca un stil de viata mai sanatos, mai ales cei cu venituri si educatie mai bune. Este posibil sa fie si cafeaua cea care protejeaza impotriva bolilor, dar nu putem spune ca acesta este exclusiv motivul," spune profesorul Sattar, de la Institute of Cardiovascular and Medical Sciences din Glasgow.