Avantajele dietei bogate în leguminoase

1 2 jpg jpeg

Vrei să te bucuri tot mai mult de senzaţia de saţietate dar în acelaşi timp să te menţii sănătos? Dietele nu sunt de tine şi cauţi o modalitate de a te alimenta corespunzător?

Răspunsul potrivit pentru tine este: alege să consumi cât mai multe leguminoase (fasole, mazăre, năut, linte, soia)!

Conţin fibre şi proteine care-ţi îmbunăţesc calitatea vieţii

O alimentaţie fără leguminoase poate avea repercusiuni negative asupra sănătăţii tale. Potrivit oamenilor de ştiinţă, o persoană longevivă se alimentează cu carne de porc de 4-5 ori pe lună şi în rest consumă foarte multe leguminoase.

Fasolea spre exemplu, dacă îţi lipseşte cu desăvârşire din alimentaţie, poate creşte riscul de sindrom metabolic şi poate fi una din cauzele anumitor afecţiuni, precum hipertensiunea arterială sau hiperglicemia.

Află de ce este recomandată fasolea diabeticilor AICI

Reduc nivelul de colesterol rău

Fasolea este bogată în fibre, mai ales fasolea neagră despre care se pune că o simplă porţie conţine cam 60% din valoarea recomandată zilnic. Fibrele solubile pe care aceasta le conţine ajută la absorbţia colesterolului, controlând astfel nivelul pezent în corp şi ferindu-te de bolile cardiovasculare.

Previn diabetul zaharat

Sunt indicate a fi consumate în orice perioadă a zilei, mai ales că ele au o încărcătură glicemică mică, ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, evitând astfel fluctuaţiile şi asigurându-i corpului tău energie pe tot parcursul zilei.

Mai mult decât atât fibrele pe care le conţin legumele sunt extrem de benefice pentru sistemul tău digestiv. Contribuie la un tranzit optim şi te feresc de anumite boli precum cancerul digestiv.

Nu trebuie să uităm că fasolea neagră mai ales este bogată în antioxidanţi şi flavonoide, un ajutor esenţial pentru a-ţi păstra sănătatea.

Îţi menţin greutatea sub control

Tocmai pentru că au un conţinut scăzut de calorii, leguminoasele te pot ajuta să îţi menţii greutatea sub control, iar proteinele şi fibrele pe care le au sunt responsabile de senzaţia de saţietate timp îndelungat.

În cazul în care te lupţi de ceva timp cu centrimetri din jurul taliei, secretul este să adopţi în dieta ta cât mai multe porţii de leguminoase.

Poţi să optezi pentru salate, indiferent de masă sau de oră, poţi să le prepari la grătar, să le fierbi sau să le faci supă cremă.

Ai o gamă largă de modalităţi de a le consuma. Este important să eviţi pe cât posibil prăjelile şi sosurile de la salate. Limitează-te la a face un dressing doar din zeama de lămâie, puţin oregano şi multe leguminoase.

Nu uita că, dacă totuşi te confrunţi cu senzaţia de a mânca ceva între mese, poţi să optezi pentru morcovi, migdale sau seminţe. Nu uita să bei multă apă şi să faci multă mişcare cel puţin 30 de minute pe zi. Astfel, te vei bucura din plin de un corp sănătos şi armonios.