Avantajele consumului de dovleac

1 2 jpg jpeg

Pentru că are un conţinut foarte mare de betacaroten, dovleacul este un antioxidant esenţial care are grijă de sănătatea sistemul sistemului nervos şi de cea a pielii.

Cel de al doilea „ingredient” important pe care îl conţine dovleacul este potasiul. Acest mineral te energizează peste zi şi îţi pune în funcţiune sistemul nervos. În plus, conţinutul bogat în fibre asigură buna funcţionare a tractului digestiv şi previne apariţia bolilor cardiovasculare şi a asteniei.

Ştiai că miezul dovleacului te ajută să ai o vedere mai bună, iar seminţele lui sunt de folos pentru memorie? Iată, pe larg, câteva dintre beneficiile consumului de dovleac!

Avantajele consumului de dovleac - seminţele de dovleac, porţia ta zilnică de zinc

Vrei să nu mai uiţi unde ai pus cheile casei sau să-ţi aduci aminte ce mai trebuia să faci la serviciu?

Dacă ai probleme cu memoria, ronţăie zilnic câte un pumn de seminţe proaspete de dovleac. Ele conţin zinc, mineral esenţial pentru păstrarea memoriei. În plus, seminţele au efect antiinflamator, consumul lor fiind indicat chiar şi în cazul diabeticilor sau al persoanelor care au probleme cu prostata.

Consumi şi sucul de dovleac? Acesta nu are doar efect laxativ, ci este recomandat şi în cazul afecţiunilor renale (pietre la rinichi), hepatice, a acidităţii gastrice, a astmului bronşic şi al obezităţii.

Spre deosebire de speciile de dovleac de grădină, care sunt special cultivate pentru gătit, cele sălbatice sunt mai puţin gustoase, scopul lor fiind mai mult unul decorativ.

Avantajele consumului de dovleac - suc de dovleac pentru insomniaci

Ai probleme cu somnul? Unul dintre leacurile bunicii era chiar sucul de dovleac. Înainte de culcare, bea 50 ml de suc proaspăt de dovleac, în care adaugi o linguriţă de miere.

Avantajele consumului de dovleac - reglează glicemia

Betacarotenul are efecte antiinflamatoare şi antioxidante, diminuând posibilitatea apariţiei diabetului şi reglând valoarea glicemiei în sânge. Consumul de carotenoizi scade riscul apariţiei hiperglicemiei, dar şi al cancerului pulmonar.

Avantajele consumului de dovleac - benefic pentru vedere

Un mare merit al dovleacului este acela că păstrează vederea sănătoasă. Acest lucru se datorează conţinutului bogat de vitamina A, potrivit medicilor americani de la National Institute of Health. Cum dovleacul are şi un conţinut ridicat de luteină, acesta are efect protector împotriva radicalilor liberi, deci previn apariţia unor boli ale ochilor.

Avantajele consumului de dovleac - de ajutor în curele de slăbire

Dovleacul este o sursă importantă de fibre, ceea ce înseamnă că este de ajutor persoanelor care se află la cură de slăbire. Totodată, are şi un conţinut scăzut de calorii, 100 de grame conţinînd 12 calorii. Acesta este şi săţios, de aceea poate fi servit chiar şi la cină.

Avantajele consumului de dovleac - protejează pielea

Betacarotenul conţinut de dovleac este o barieră care protejează pielea de efectul negativ al radicalilor liberi. Aşadar, este de ajutor pentru menţinerea sănătăţii pielii, cât şi pentru a-i menţine elasticitatea. Mai mult, previne apariţia ridurilor. Reduce şi apariţia riscului de cancer şi, datorită conţinutului bogat de potasiu are un rol protector pentru inimă.

Avantajele consumului de dovleac - întăreşte sistemul imunitar

Dovleacul este bogat în vitamina C, ceea ce înseamnă că ajută la menţinerea unui sistem imunitar puternic, pentru a face faţă răcelilor şi virozelor de sezon. O felie de dovleac copt, pe zi, este ideală, spun specialiştii.

Are, de asemenea, şi un conţinut bogat de calciu, ceea ce înseamnă că protejează împotriva bolilor oaselor. În urma unui studiu al cercetătorilor britanici, s-a descoperit că persoanele care au consumat în fiecare zi 100 de grame de dovleac au avut un risc mai scăzut de a dezvolta artroză.

Atenţie! Dovleacul crud este contraindicat persoanelor cu gastrită, cu ulcer gastric, dar şi cu diabet avansat. Persoanele care suferă de balonări şi cele care au fost diagnosticate cu afecţiuni cronice ale stomacului trebuie să folosească dovleacul cu precauţie.