Alimentele iradiate: riscante sau nu?

1 2 jpg jpeg

Fructele, legumele, carnea, condimentele, fructele de mare ┼či f─âina sunt c├óteva dintre alimentele care pot fi iradiate. Ce mai ├«nseamn─â ┼či asta?! Prin acest procedeu, numit ┼či pasteurizare la rece, alimentele sunt expuse unui c├ómp controlat de radia┼úii ionizante.

Deci nu le confunda cu alimentele iradiate din gre┼čeal─â, cum se ├«nt├ómpl─â cu cele din Japonia, ├«n urma dezastrului nuclear.

Produc─âtorii folosesc iradierea pentru distrugerea bacteriilor ori a ciupercilor, dar ┼či pentru prelungirea duratei de via┼ú─â a respectivului produs.

ÔÇ×S-a demonstrat c─â ├«n urma trat─ârii alimentelor cu radia┼úii ionizante, se produc efecte benefice, cum ar fi: prelungirea termenului de valabilitate, distrugerea sau inactivarea insectelor, a parazi┼úilor, a microorganismelor patogene, a ciupercilor ┼či a drojdiilor, precum ┼či inhibarea ├«ncol┼úirii sau a germin─ârii tuberculilor ┼či a bulbilorÔÇŁ, precizeaz─â speciali┼čtii ├«n s─ân─âtate public─â de la Ministerul S─ân─ât─â┼úii.

Metoda este sigur─â pentru s─ân─âtate at├óta timp c├ót nu se dep─â┼če┼čte doza de radia┼úii. Dar cine ne asigur─â c─â produc─âtorii nu dep─â┼česc doza de radia┼úii? Hrana nu devine radioactiv─â

Studiile nu au eviden┼úiat riscurile pentru s─ân─âtate ale alimentelor iradiate sub control strict, de┼či au existat unele ipoteze conform c─ârora ar favoriza apari┼úia radicalilor liberi, compu┼či chimici care, ├«n num─âr mare, ne expun unor boli precum cancerul.

ÔÇ×Metoda nu are efecte negative, alimentele iradiate nu devin radioactive, iar ├«n alimente nu apar substan┼úe nocive pentru s─ân─âtate.

Valoarea nutri┼úional─â nu sufer─â modific─âri mai mari dec├ót cele survenite ├«n urma metodelor de conservare conven┼úionale, precum congelarea, pasteurizarea ┼či sterilizareaÔÇŁ, spun speciali┼čtii de la Ministerul S─ân─ât─â┼úii.

Totu┼či, dac─â vrei s─â fii sigur c─â nu consumi astfel de alimente, alege fructe ┼či legume autohtone, de pild─â.

Iradierea este acceptat─â ├«n UE, ├«ns─â aici se pot trata cu radia┼úii ionizante doar condimentele, plantele aromatice uscate ┼či ingredientele vegetale uscate.

Implicit, ┼či ├«n Rom├ónia este posibil─â iradierea, ├«ns─â doar pentru produsele permise ├«n UE. Astfel de alimente trebuie s─â aib─â pe etichet─â men┼úiunea c─â sunt tratate cu radia┼úii ionizante.

Însă acest lucru nu înseamnă că în ţara noastră nu putem găsi la vânzare produse alimentare iradiate.

Nu le confunda cu mâncarea contaminată!

Termeni precum iradierea ┼či contaminarea radioactiv─â a alimentelor s-ar putea s─â creeze confuzii. La nivel mondial, au ap─ârut temeri legate de alimentele contaminate radioactiv dup─â dezastrul nuclear din Japonia.

Nu avem motive de îngrijorare, pentru că în 2011 România nu a importat alimente din Japonia, potrivit autorităţilor.

Eventualele produse alimentare provenind din aceast─â ┼úar─â vor fi testate radioactiv de speciali┼čtii din cadrul Autorit─â┼úii Na┼úionale Sanitar Veterinare ┼či pentru Siguran┼úa Alimentelor (ANSVSA).

"Se distrug vitaminele"

├Än cartea ÔÇ×Noua ordine alimentar─â. ┼×i noi ce mai m├ónc─âm?ÔÇŁ, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercet─âri Alimentare, afirm─â c─â alimentele pot avea de suferit ├«n urma iradierii:

ÔÇ×P├ón─â ├«n prezent, nu se cunosc consecin┼úele unui consum ├«ndelungat de alimente iradiate asupra s─ân─ât─â┼úii, ├«ns─â mecanismul de ac┼úiune al radia┼úiilor ionizante const─â ├«n generarea de radicali liberi foarte reactivi, care distrug contaminan┼úii biologici (bacterii, ciuperci etc.) ┼či ├«n cazul plantelor iradiate distrug enzimele, vitaminele ┼či puterea de germinare (cartofi, ceap─â, ustoroi).ÔÇŁ

INFO: Prin iradiere, se opre┼čte ├«ncol┼úirea cepei, usturoiului ┼či a cartofilor.