Alimentele cu cel mai mare conţinut de acizi graşi Omega-3

1 2 jpg jpeg

Uleiul de rapiţă

Uleiul de rapiţă este o sursă importantă de acid alfa-linolenic (ALA), un acid gras din familia Omega-3. Acesta este benefic pentru sănătatea cardiovasculară, oferind protecţie contra colesterolului ridicat, dar şi împotriva hipertensiunii arteriale. De asemenea, un alt beneficiu al acestei substanţe este acela că ajută la prevenirea astmului bronşic.

Nucile

Nucile au un conţinut ridicat de acizi graşi polinesaturaţi, mai mult de 70% din totalul lipidelor conţinute de acestea. Cel mai bine este să cumperi nuci în coajă.

Luptă contra colesterolului „rău" (LDL) şi protejează vasele de sânge de depunerile de grăsime, ajutând astfel la o bună circulaţie sangvină. De asemenea, nucile conţin şi magneziu, mineral ideal pentru sănătatea creierului şi vitamina E, care protejează pielea.

Macroul

Macroul este o sursă excelenta de Omega-3, de aceea este eficient pentru reducerea tensiunii arteriale, a trigliceridelor şi a colesterolului. Previne apariţia cheagurilor de sânge, reducând riscul de boli cardiovasculare şi de accident vascular cerebral. O porţie de 100 g de macrou furnizează aproximativ 1,2 g de acizi graşi Omega-3. Macroul este bogat şi în magneziu şi seleniu, care ajută la buna funcţionare a sistemului endocrin. Poţi consuma două-tre porţii pe săptămână.

Seminţele de chia

Seminţele de chia sunt în mod natural bogate în fibre dietetice şi grăsimi bune. Ele conţin între 15 şi 17 % Omega-3 sub forma de acid alfa-linolenic. Ele pot fi consumate ca atare sau pot fi adăugate în salate.

Sardinele

O importantă sursă de acizi graşi Omega-3 sunt şi sardinele. Acestea, alături de ton şi somon, sunt o bună sursă de acizi graşi Omega-3 cu lanţ lung: EPA (acid eicosapentaenoic) şi DHA (acid docosahexaenoic). Acestea specii de peşte gras nu doar că oferă protecţie contra bolilor de inimă, ci sunt indicate şi persoanelor care suferă de diabet.