Alimentele care te ajut─â s─â ai o vedere ager─â

1 2 jpg jpeg

Alimente bogate în vitamina A

Este cazul vitaminei A, prezent─â ├«n celulele retinei. Ea este indispensabil─â pentru vedere, mai ales a celei din timpul nop┼úii. Vitamina A se g─âse┼čte ├«n unt, produse lactate, organe, ou─â.

La fel de important este ┼či consumul de morcovi, legume verzi, ro┼čii ┼či portocalii, betacarotenul din aceste alimente colorate furniz├ónd vitamina A.

Alimente care conţin vitamina C

Un aport ridicat de vitamina C reduce riscul dezvolt─ârii unor patologii oculare, ├«ndeosebi a cataractei ┼či a degenerescen┼úei maculare legate de v├órst─â (DMLV). Vitamina C este cunoscut─â pentru virtu┼úile sale antioxidante, benefice ├«mpotriva stresului oxidativ, care atac─â cristalinul.

ÔÇ×Se recomand─â pentru prevenirea apari┼úiei cataractei, care se caracterizeaz─â printr-o opacizare progresiv─â a cristalinuluiÔÇť, arat─â dr Jean-Michel Lecerf, medic nutri┼úionist la Institutul Pasteur din Lille, citat de Agerpres. Prin urmare, citricele, fructele kiwi, ardeii ┼či broccoli nu trebuie s─â lipseasc─â din alimenta┼úie.

Consumă mâncăruri care au Omega-3

Al┼úi alia┼úi ├«mpotriva ├«mb─âtr├ónirii oculare sunt anumi┼úi carotenoizi, pigmen┼úi galbeni sau portocalii care dau culoare fructelor ┼či legumelor, ┼či ei recunoscu┼úi pentru propriet─â┼úile lor antioxidante.

Luteina ┼či zeaxantina (din morcovi, porumb, ardei, citrice, spanac, varz─â) protejeaz─â centrul retinei (macula) de oxidarea de c─âtre radicali liberi ┼či filtreaz─â razele ultraviolete, agresive pentru ochi. Ele contribuie la prevenirea cataractei ┼či a DMLV.

O alimenta┼úie bogat─â ├«n Omega-3, care se g─âse┼čte, ├«ntre altele, ├«n pe┼čtele gras ┼či ├«n uleiul de rapi┼ú─â sau de nuci, ajut─â la combaterea apari┼úiei patologiilor men┼úionate.

ÔÇ×Acizi gra┼či polisatura┼úi, cunoscu┼úi mai ales pentru efectele lor pozitive asupra sistemului cardiovascular, se g─âsesc din abunden┼ú─â ├«n retin─â. Ei trebuie ├«ns─â re├«nnoi┼úi pentru o activitate vizual─â bun─âÔÇť, adaug─â nutri┼úionistul.

Al┼úi antioxidan┼úi benefici pentru celulele vizuale sunt zincul (din scoici ┼či stridii) ┼či vitamina E (din uleiul de floarea soarelui, nuci, g─âlbenu┼čul de ou ). ÔÇ×Un studiu amplu ├«nceput acum ┼čase ani arat─â c─â un supliment de vitamina C ┼či E, betacaroten, zinc ┼či cupru duce la reducerea cu 25% a riscului de evolu┼úie a DMLV la pacien┼úii care au boala", afirm─â Jean-Michel Lecerf.

Alte cercet─âri sugereaz─â de altfel un efect pozitiv al acestor vitamine ┼či nutrien┼úi asupra glaucomului, patologiile de corp vitros, sindromului ochiului uscat ┼či retinitei pigmentare. ÔÇ×Recomand─ârile pentru p─âstrarea s─ân─ât─â┼úii ochiului sunt ├«n cele din urm─â cele pentru s─ân─âtatea cardiovascular─â, adic─â o alimenta┼úie variat─â, echilibrat─â ┼či bogat─â ├«n vegetaleÔÇť, ├«ncheie dr Lecerf.

Aceste precau┼úii alimentare nu sunt ├«ns─â suficiente pentru evitarea bolilor. Chiar dac─â unele vitamine pot contribui la prevenirea sc─âderii calit─â┼úii vederii, niciuna nu are calit─â┼úi miraculoase. A nu se uita c─â pentru protejarea ochilor se recomand─â ┼či evitarea expunerii la razele soarelui ┼či la tutun.