Alimentele care ,,alungă” astenia de toamnă

1 2 jpg jpeg

Trecerea de la sezonul cald la cel rece înseamnă nu doar variaţii de temperatură sau o cantitate scăzută de lumină naturală solară, ci şi modificări ale bioritmului intern al organismului. Stările de somnolenţă prelungită, slăbiciunea fizică, lipsa de energie şi predispoziţia către răceli şi infecţii sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice şi psihice cu care corpul se confruntă pe perioada toamnei.

,,Astenia de toamnă este o problemă frecvent întâlnită în această perioadă şi se manifestă de regulă la toate categoriile de vârstă, de la copii până la cei mai în vârstă. Aceasta are simptomatologii diferite în funcţie de organismul şi de stilul de viaţă al fiecăruia, însă în general pentru a evita stările specifice acestei etape este important să acordăm atenţie deosebită unei alimentaţii bogate în vitamine şi proteine, dar şi să respectăm un program regulat de somn”, explică Tania Bejan, medic imunolog, specialist Ropharma.

Dovleac, aliat împotriva insomniilor

Crud, copt sau fiert, dovleacul este un pansament natural pentru sistemul nervos datorită acţiunii sale sedative. El este un aliat de încredere în cazul insomniilor, a stărilor de depresie, dar şi a celor de anxietate.

În plus, acesta este şi o sursă importantă de betacaroten, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali şi este îmbogăţit cu complexul de vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, recunoscute pentru menţinerea sănătăţii psihice, protejarea împotriva stresului oxidativ şi reducerea stării de oboseală excesivă.

Consumă cereale integrale la micul dejun

„Multe dintre persoanele care suferă de astenie se confruntă cu o deficienţă de serotonină, asociată cu oboseală excesivă, chiar dacă au un program disciplinat de somn. Datorită conţinutului bogat în glucide, cerealele oferă energia necesară pentru funcţionarea corectă a organismului. În plus, acestea sunt bogate în tiamină, vitamină aparţinând complexului B, care favorizează transformarea glucidelor în energie, ameliorând astfel stările de letargie şi extenuare”, explică medicul Tania Bejan.

Include probioticele în dietă

Pentru a reduce riscul de apariţie problemelor de sănătate specifice sezonului rece este indicat să incluzi în dietă şi probioticele (iaurtul natural, murăturile, drojdia, chefirul). Acestea ajută la creşterea numărului de anticorpi şi de a stimula imunitatea. Probioticele conţin bacterii benefice importante ce acţionează ca un antibiotic natural în neutralizarea infecţiilor virale şi bacteriene: bifido acidophilus, lactobacillus acidophilus şi lactobacillus plantarum.

La fel de benefice sunt şi citricele, care ajută la întărirea barierei de protecţie naturale a organismului. Pomelo, portocalele, mandarinele sunt printre cele mai consumate fructe pe perioada toamnei şi cu un motiv întemeiat: conţin o cantitate importantă de vitamina C, antioxidanţi, nutrienţi cu proprietăţi anticancerigene.