Alimente şi băuturi vitaminizante pentru zilele de vară

1 2 jpg jpeg

„În timpul verii, organismul uman consumă un surplus de energie, în comparaţie cu restul anului. Astfel, corpul nostru are nevoie de un boost de vitamine şi de energie. Legumele şi băuturile naturale sunt cele mai bune surse de suplinire a acestor pierderi. Astfel, o atenţie sporită la meniul zilnic va asigura necesarul de nutrienţi atât de important organismului“, spune Corina Zugravu.

Include în dietă roşiile şi castraveţii

Cu un conţinut redus de calorii, roşiile conţin cantităţi importante de vitamina C şi A, cât şi săruri minerale precum fier, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, iod. De asemenea, cu o compoziţie de 95% apă, castraveţii reprezintă surse excelente de vitamine, precum cele din complexul B: B3, B9 şi B6, cât şi vitaminele A si E. Castraveţii conţin şi enzime benefice digestiei.

Nu uita să consumi în zilele călduroase apa în care adaugi câteva felii de castreveţi, suc proaspăt de roşii, dar şi salate în care să pui aceste legume.

Şi berea aduce beneficii

Berea este una dintre cele mai iubite băuturi, în special pe timpul verii. Cu un conţinut redus de alcool, berea poate contribui nu doar la o bună hidratare a organismului, în completarea consumului de apă, dar poate aduce organismului o parte din vitaminele necesare menţinerii în formă.

Fiind fabricată doar din ingrediente naturale – cereale, hamei, drojdie de bere si apă -, berea păstrează o parte importantă din proprietăţile acestora. Pe lângă fibrele provenite din cereale şi antioxidanţii cedaţi de hamei, berea are şi un conţinut important de vitamine, în principal cele aparţinând complexului B - B3, B2, B6, B9.

Astfel, în completarea unei diete echilibrate pe timpul verii, berea poate fi consumată zilnic de către persoanele sănătoase într-o cantitate moderată, echivalând 660 ml/zi pentru bărbaţi şi 330 ml/zi pentru femei.

Nu uita de sucurile naturale de fructe

În topul celor mai apreciate băuturi pe timpul verii se numără şi sucurile naturale din fructe. Astfel, fructe care conţin o cantitate mare de apă, cum sunt pepenele roşu, pepenele galben, zmeura, căpşunele, afinele, cireşele, zmeura şi piersicile se pot transforma în sucuri cu un aport important de vitamine, precum: A, C, D si E, cât şi vitamina B6.