Alimente permise şi interzise în ulcer. VIDEO

1 2 jpg jpeg

Durerile de stomac localizate în partea de sus a abdomenului şi senzaţia de arsură sunt câteva dintre semnalele care anunţă prezenţa ulcerului. Neplăcerile apar, de regulă, înaintea mesei sau imediat după ce ai mâncat. Deşi majoritatea cazurilor de ulcer gastric (la nivelul mucoasei gastrice) şi duodenal (la nivelul segmentului iniţial al intestinului subţire) apar ca urmare a contaminării cu bacteria Helicobacter pylori, boala poate apărea şi din cauza altor factori.

„Gastritele, ulcerul, boala de reflux gastroesofagian şi afecţiunile înrudite pot apărea şi pe fondul stresului, a fumatului, dar şi a excesului de medicamente antiinflamatorii”, explică medicul Adrian Copcea, specialist diabet, boli metabolice şi nutriţie la Clinica „Asteco” din Cluj-Napoca.

Regimul alimentar joacă un rol secundar în tratamentul ulcerului, după terapiile specifice indicate de gastroenterolog în urma unei gastroscopii (endoscopii), dar este important pentru a „ţine sub control” simptomele bolii.

Alimente permise şi interzise în ulcer - Evită prăjelile şi condimentele

Specialiştii recomandă mai multe mese pe zi (5-6), precum şi limitarea porţiilor de alimente. La fel de important este ca la preparea mâncării să se respecte regulile igieno-dietetice, iar persoana să mestece bine mâncarea pentru a evita apariţia problemelor digestive.

Regimul alimentar în cazul ulcerului trebuie să cuprindă alimente pregătite prin fierbere, înăbuşire sau la grătar, fiind interzise preparatele prăjite. Persoanele care urmează un astfel de regim trebuie să acorde atenţie şi ingredientelor pe care le folosesc la prepararea mâncărurilor.

„Condimentele verzi, cum sunt mărarul, pătrunjelul, tarhonul sunt cele mai sigure. Trebuie evitate condimentele precum piperul, ceapa, usturoiul, ardeiul iute şi boiaua. Asezonarea cu oţet diluat, surprinzător, este bine tolerată chiar de persoane cu hiperaciditate”, recomandă medicul nutriţionist.

Alimente permise şi interzise în ulcer - Alege lactatele cu puţine grăsimi

Ca orice alt regim alimentar adaptat unei afecţiuni, cel pentru ulcerul gastric cuprinde alimentele care sunt bine tolerate de organism, dar şi cele care pot duce la apariţia şi la agravarea simptomelor. Printre alimentele bine tolerate se numără pâinea, cartofii, orezul şi pastele făinoase, dar la prepararea cărora nu se folosesc condimentele ce pot creşte aciditatea gastrică.

„Carnea, brânza slabă, peştele, lactatele degresate (brânza de vaci, laptele cu cel mult 1.5% grăsime şi iaurturile slabe), ouăle sunt recomandate în cazul ulcerului. Dintre fructe, persoanele cu ulcer le poate alege pe cele cu fibră moale: bananele, caisele, pepenele galben, cel roşu, strugurii şi prunele”, ne sfătuieşte medicul Adrian Copcea.

Dacă fructele sunt recomandate proaspete, legumele este bine să fie consumate sub formă de supe sau ciorbe. Printre acestea se numără spanacul, morcovii, dovleceii şi fasolea verde.

Alimente permise şi interzise în ulcer - Ciocolata favorizează arsurile gastrice

O parte dintre alimente sunt asociate frecvent cu simptomele ulcerului. Printre acestea se numără citricele, roşiile, ceapa, alcoolul, sucurile cu zahăr şi grăsimile. Cu toate acestea, alimentele care favorizează aciditatea gastrică pot fi consumate în diferite asocieri. De exemplu, ele pot fi consumate la mese care conţin supe sau garnituri de cartofi, cum este piureul.

„Pe toată perioada regimului alimentar, trebuie evitate şi alimentele care favorizează refluxul gastric, cum sunt cele bogate în grăsimi. Produsele de patiserie, ciocolata, smântâna, sosurile, carnea grasă, prăjelile în ulei, dar şi brânza grasă nu sunt bine tolerate de orgasnim”, adaugă nutriţionistul.

Dr. Adrian Copcea, medic specialist diabet, boli metabolice şi nutriţie, Clinica „Asteco” din Cluj-Napoca Alimentele neindicate, diferite pentru fiecare persoană Este recomandat să discutaţi cu medicul gastroenterolog cu privire la diagnosticul precis şi metodele de tratament. Important este să faceţi o listă cu alimentele care v-au provocat simptome, acele alimente fiind, în realitate, singurele de evitat. Dacă unele alimente nerecomandate (cum este cafeaua, citricele etc.) sunt bine tolerate, atunci ele pot fi incluse în dietă.

În majoritatea afecţiunilor din spectrul ulcerului, dincolo de măsurile dictate de simptome, tratamentele medicamentoase sunt indicate şi foarte eficiente, la indicaţia medicului specialist gastroenterolog. Aceste tratamente permit ca „regimul de ulcer” să nu mai fie la fel de strict şi să poate fi ţinut în prezent destul de uşor.