Alimente care au grijă de sănătatea inimii

1 2 jpg jpeg

O alimentaţie sănătoasă, bazată pe fructe, legume, carne slabă, peşte, cereale integrale şi lactate, ţine la distanţă bolile de inimă. Conţinutul ridicat de vitamine, minerale, fibre şi antioxidanţi ajută la prevenirea hipertensiunii arteriale, a infarctului miocardic, dar şi a aterosclerozei (întărirea şi îngustarea arterelor).

Iată, aşadar, o listă cu alimentele bune pentru inima ta!

Fructe de pădure

Antioxidanţii, vitaminele şi fibrele pe care le conţin fructele de pădure reprezintă un adevărat răsfăţ pentru inima ta. Aşa că încearcă să consumi de cel puţin două ori pe săptămână mure, afine sau zmeură. Îţi vei păstra elasticitatea vaselor de sânge, care se poate pierde, în special cu înaintarea în vârstă.

Legume verzi

Consumul de spanac, schinduf, salată verde, frunze de ridiche etc. diminuează riscul de apariţie a bolilor de inimă şi cancer, asta deoarece au un conţinut redus de calorii şi grăsimi, însă sunt bogate în fibre dietetice.

De asemenea, aceste alimente verzi sunt surse bogate în acid folic, magneziu, calciu, potasiu etc., aceste minerale fiind benefice pentru funcţionarea optimă a inimii, astfel că legumele nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică.

Usturoi

E suficient să consumi un căţel de usturoi în fiecare zi şi vei avea o inimă „de fier”. Usturoiul scade nivelul colesterolului „rău” şi împiedică formarea cheagurilor de sânge. Fiind bogat în vitamine, usturoiul previne apariţia atacurilor de cord şi a aterosclerozei.

Ovăz

Ovăzul reprezintă cea mai sănătoasă opţiune pentru micul dejun, dar şi o mare sursă de energie. Fulgii de ovăz conţin beta-glucan, o fibră care scade nivelul de colesterol din sânge, acizi graşi Omega-3 şi potasiu.

Cereale integrale

Adică grâu, orz, mei - conţin fibre naturale şi vitamine esenţiale pentru sănătatea inimii, cum ar fi vitamina E, fier, magneziu şi o serie de antioxidanţi. Consumul regulat de cereale integrale diminuează tensiunea arterială.

Soia

Soia este un excelent substitut pentru carnea roşie din comerţ, care conţine grăsimi saturate periculoase pentru inimă.

Ulei de măsline

Uleiul de măsline este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri pentru consum. Astfel, consumul regulat de ulei de măsline aduce beneficii importante pentru sănătate, doar patru linguriţe pe zi fiind îndeajuns pentru a scădea semnificativ riscul de infarct în doar şase săptămâni, arată cele mai recente studii.

Roşii

Roşiile acţionează ca un purificator pentru sânge şi conţin vitamina K, aceasta prevenind hemoragiile. Consumă în mod regulat roşii sau adaugă-le în salate şi sandviciuri ori de câte ori ai ocazia.

Mere

Un măr pe zi ţine doctorul departe. Merele sunt bogate în potasiu, un mineral cu rol deosebit de important în protecţia inimii.

Migdale

Consumate cu moderaţie, migdalele scad valorile colesterolului rău din organism şi implicit riscul bolilor de inimă. Acestea conţin, de asemenea, vitamina B17, vitamina E şi minerale ca fier, magneziu sau zinc, fiind o sursă sănătoasă de grăsimi mononesaturate.

Vin roşu

Vinul roşu manifestă cea mai mare capacitate de a feri colesterolul LDL de oxidare sau de a obtura arterele. Puterile antioxidante superioare a vinului roşu faţă de cel alb au fost recent demonstrate de dr. Edwin Frankel, cercetător chimist la Universitatea Davis din California. El a testat activitatea antioxidantă a 14 soiuri de vin roşu şi şase de vin alb originare din California. Vinurile roşii conţineau aproape de 10 ori mai multe substanţe antioxidante, numite compuşi fenolici, decât vinurile albe. În analizele de laborator, antioxidanţii vinului roşu au inhibat oxidarea periculoasă a colesterolului LDL între 46 şi 100%, comparativ cu 3-6% în cazul vinului alb.

Mai mult, alte două studii sugerează că vinul alb poate favoriza deteriorarea arterelor. Cercetătorii din Israel au descoperit că vinul alb a determinat o creştere de 34% a oxidării grăsimilor din sânge şi a mărit cu 41% oxidarea colesterolului LDL. Dimpotrivă, vinul roşu a scăzut oxidarea grăsimior cu 20% şi pe cea a colesterolului cu 40%.