Alimentaţia corectă în perioada postului

1 2 jpg jpeg

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl avem în vedere este echilibrul nutriţional. Indiferent ca este perioada postului sau nu, avem nevoie de toate grupele de nutrienţi: carbohidraţi, proteine şi grăsimi. Asta cu atât mai mult în perioadele cu schimbari climatice puternice, când organismul trebuie să îşi adapteze consumul de energie.

Cei mai multi dintre cei care postesc cad însa în capcana carbohidraţilor (adică fac exces de pâine, paste fainoase şi cartofi) care, trebuie să reprezinte doar jumătate din aportul caloric al unei zile, restul provenind din proteine şi graăimi.

„Mai ales în post este important sa includem în alimentaţie fructe (preferabil fructe de sezon, depinde de perioada în care postim, sau fructele de pe piaţă, important e să fie proaspete, nu conservate), legume (pe cât posibil crude în funcţie de toleranţa digestivă a fiecăruia sau cel mult gătite în aburi şi la grătar), leguminoase şi soia (alimente bogate în proteine de bună calitate), seminţe şi nuci şi bineînţeles, grăsimi vegetale. Este bine să fim atenţi să suplinim lipsa proteinelor animale cu proteine vegetale, ţinând cont de faptul că putem consuma numai carne de peşte şi asta arareori.” subliniază doamna Maria Niţescu, medic primar igiena alimentaţiei şi nutriţiei.

Alege grăsimile de bună calitate

Perioada postului reprezintă o oportunitate să alegem grăsimi de bună calitate, având în vedere că nu se consuma alimente de origine animală. Surse de grăsimi bune sunt fructele oleaginoase (alunele, migdalele, nucile) în stare crudă, uleiurile vegetale (ulei de măsline, floarea-soarelui, soia, porumb, germeni de grâu), dar şi produsele care au ca ingrediente uleiuri vegetale bogate în Omega 3, precum margarina tartinabilă care, în special în post, poate înlocui grăsimile alimentare de origine animală şi poate acoperi parţial, necesarul de Omega 3, grăsime esenţială foarte importantă pentru sănătate.

Vitală este şi hidratarea. Supele de legume, ceaiurile, sucurile naturale de fructe şi nu în ultimul rând apa, nu au voie sa lipsească din alimentaţia zilnică.

Asadar, chiar şi în perioada de restricţii alimentare, ne putem hrăni echilibrat, depinde doar ca fiecare dintre noi să fie atent cu nevoile propriului organism, asigurându-ne zilnic alimente care să conţină toate grupele de nutrienţi, astfel încât greutatea să rămână constantă.