Află ce consumi: citeşte eticheta!
Zeci de produse alimentare îţi fac cu ochiul de pe rafturi: la unele te tentează, probabil, preţul, la altele, aspectul şi aromele. Înainte de toate, pentru a cântări raportul dintre preţ şi calitate, este important pentru sănătatea ta să citeşti şi ce conţine respectivul aliment.
Te ajută eticheta! Aşadar, fii atent la: termenul de expirare, la compoziţie (ingrediente, aditivi, arome), la valorile nutriţionale la 100 de grame (valoare energetică, carbohidraţi, grăsimi, proteine), la alergeni şi la prezenţa sau nu a organismelor modificate genetic.
Nu uita că dacă ai unele probleme de sănătate, citirea etichetei este foarte importantă. Astfel, dacă ai diabet, fii atent la conţinutul de glucide, dacă ai hipertensiune, urmăreşte conţinutul de sare, iar dacă ai probleme hepatice, evită produsele pline cu E-uri.
Dacă ai intoleranţă la gluten sau la lactoză, fii atent la menţiunile speciale de pe produs, precum şi la cele legate de alte substanţe alergene. De asemenea, urmăreşte dacă pe etichetă sunt trecute condiţiile de păstrare, de fabricaţie şi de tratare chimică.
Ce este bine să eviţi
Atât ingredientele conţinute, cât şi aditivii (conservanţi, coloranţi, îndulcitori, acidifianţi, emulgatori, antioxidanţi, stabilizatori, stimulatori de arome) trebuie să apară pe etichetă în ordinea descrescătoare a cantităţilor raportate la 100 g de produs.
Aditivii sunt trecuţi fie sub forma codului alfanumeric european (ca E-uri), fie ca denumire chimică (de exemplu, sorbitol). Despre unele E-uri, studiile au atras atenţia că dăunează sănătăţii, mai ales dacă sunt prezente des în meniul tău.
Este bine să consumi cu moderaţie sau chiar să eviţi alimentele care conţin E110 (aflat în unele prăjituri), E123 (prezent în jeleuri), E249 şi E252 (nitrit de sodiu şi nitrat de potasiu, conţinute de majoritatea mezelurilor). Nu uita că nu toţi aditivii sunt nocivi! Astfel, sunt consideraţi inofensivi următorii aditivi naturali: E140 (clorofilă), E300 (acid ascorbic), E306 (tocoferol), E322 (lecitină) şi E440 (pectine).
La ce trebuie să mai fii atent
* Nu cumpăra alimente care nu au trecut termenul de expirare sau care sunt depozitate în condiţii improprii. * Nu cumpăra borcane cu bulion sau conserve care au capacul bombat, deoarece pot conţine o bacterie care dă botulism. * Pe ştampila ouălor, apar cifrele care indică modul de creştere a găinilor: 0 (în aer liber şi hrănite ecologic), 1 (în aer liber), 2 (în hale la sol, cu spaţiu între ele) şi 3 (în baterii). Ouăle cu cifra 3 nu sunt toxice, însă pot fi mai sărace în nutrienţi.
Ce este CZE?
Cantitatea zilnică estimată (CZE) se referă la necesarul de nutrienţi de care are nevoie un adult cu greutatea medie.
Alături de valorile pentru energie (kilocalorii), proteine, glucide/carbohidraţi, zaharuri, lipide (grăsimi totale/saturate/colesterol), fibre, sodiu/sare, vitamine şi minerale, vei afla şi cât reprezintă ele din cantitatea zilnică recomandată.