7 cauze mai puţin ştiute ale deshidratării

1 2 jpg jpeg

Prea puţine fructe şi legume

Dacă ai grijă să-ţi asiguri o porţie generoasă de garniură de legume la masa de prânz sau o salată de fructe la una dintre gustări îţi asiguri o parte din cantitatea de lichide pe care trebuie să le consume zilnic. Rişti să te deshidratezi în cazul în care uiţi să bei îndeajuns de multe lichide, mănânci pe fugă preparate de patiserie, un sandviş sărac în verdeţuri, eviţi fructele şi legumele.

Suplimentele alimentare

Unele suplimente alimentare pot să te facă să urinezi mai des. Este cazul celor care conţin pătrunjel, seminţe de ţelină, măcriş (năsturel), păpădie. În orice caz, e indicat să te sfătuieşti cu medicul de familie înainte de a lua vreun supliment alimentar.

O dietă săracă în carbohidraţi

În lipsa orezului, grâului, ovăzului poţi ajunge să ai probleme legate de deshidratare. Cerealele absorb lichidele în care le fierbi sau cu care le mănânci, ca apa sau laptele, şi le eliberează în corp. Prin urmare, dacă le păstrezi în dieta ai de câştigat mai multă energie în zilele caniculare.

Înaintarea în vârstă

Odată cu trecerea anilor, corpul îşi pierde abilitatea de a reţine apă şi de a te avertiza că are nevoie de mai multe lichide prin accentuarea senzaţiei de sete. De aceea, este important să-ţi asiguri necesarul zilnic şi să nu aştepţi să ţi se facă sete.

Unele medicamente

Unele pilule pot duce la deshidratare. Este cazul medicamentelor recomandate pentru scăderea tensiunii arteriale care pot să aibă efect diuretic.

Menstruaţia abundentă

Nivelurile la care ajung hormonii estrogen şi progesteron în timpul menstruaţiei influnţează pe cel de hidratare. Este recomandat femeilor să bea cu 1-2 pahare de apă mai mult în timpul menstruaţiei, mai ales dacă suferi de menoragie sau sângerări abundente.

Urci pe munte sau faci efort fără să te hidratezi corespunzător

În concediu te gândeşti să mergi la munte? Excelent! Trebuie să ştii că, la altitudine înaltă, corpul trebuie să se adapteze prin creşterea diurezei, a frecvenţei respiraţiei şi a celei cardiac. Ca urmare a efortului, transpire abundent, ceea ce te poate face să pierzi mai multe lichide. Pentru a nu te deshidrata, asigură-te că ai la tine apă îndeajuns de multă pentru drum.

Şi în zilele în care faci sport ai nevoie de mai multă apă. Specialiştii susţin că este nevoie să bei 2-3 căni de apă în plus când depui efort fizic şi transpire foarte mult.