5 efecte mai puţin ştiute ale suplimentării vitaminei D

1 2 jpg jpeg

Transpiraţia excesivă, mai ales în zona capului, balonarea, îngrăşarea în timp scurt, iritabilitatea sunt câteva dintre semnele prin care corpul te avertizează că are rezerve tot mai mici de vitamina D. Este ceva obişnuit în sezonul rece, pentru că, în lipsa soareloui, organismul nu mai poate sintetiza singur vitamina D. În lipsa lui, pot apărea probleme de digestie şi e posibil să iei în greutate.

Combate depresia

Vitamina D joacă un rol important în reglarea dispoziţiei şi în prevenirea anxietăţii şi depresiei. Oamenii de ştiinţă au observat că un plus de vitamina D i-a ajutat pe cei care sufereau de aceste afecţiuni să-şi îmbunătăţească starea.

Ajută în procesul de slăbire

Dacă ai luat în greutate, vitamina D te ajută să scapi de kilogramele în plus, să te îngraşi mai puţin odată cu înaintarea în vârstă şi să previi afecţiunile cardiace totodată. Conform unui studiu american, persoanele care aveaucarenţe de vitamina D au luat în greutate cu aproximativ un kilogram în 4 ani mai mult decât cele care aveau suficientă vitamina D. Un alt atu observat de oamenii de ştiinţă a fost acela că scade pofta de mâncare.

Reduce nivelul de colesterol „rău“

Vitamina D scade riscul de boli de inimă prin faptul că scade colesterolul rău. Un studiu realizat de o echipă de cercetători americani a evidenţiat faptul că suplimentarea vitaminei D duce la o creştere a nivelului de colestrol „bun“.

Scade riscul de diabet zaharat

Studiile observaţionale au demonstrat că există o corelaţie între concentraţia de vitamina D din sânge şi riscul de diabet de tip 2. La diabetici, carenţa de vitamina D afectează secreţia de insulină şi toleranţa la glucoză.

Protejează femeile de apariţia unui fibrom uterin

Vitamina D previne formarea şi dezvoltarea fibromului uterin, o tumoare necanceroasă, dar periculoasă, dacă se măreşte. Femeile de peste 35 de ani care iau suplimente de vitamina D în sezonul rece au un risc mai mic de a suferi de această afecţiune.

Atenţie!

Sfătuieşte-te cu medicul de familie în privinţa necesităţii luării oricărui supliment alimentar.