Lionel Messi suferea de deficit de hormoni de creștere

La 11 ani, Lionel Messi suferea de deficit de hormoni de creștere, afecțiune în care detectarea precoce joacă un rol major

image

Lionel Messi a făcut tratament cu hormoni de creștere. Sursa foto: Instagram

Jucător profesionist de fotbal, Lionel Messi a făcut tratament cu hormoni de creștere, administrațși prin injectare, în picior, în fiecare noapte, scrie News9Live

Deficiența de hormoni de creștere, cunoscută și sub numele de nanism sau nanism hipofizar, este o afecțiune cauzată de cantități insuficiente de hormon de creștere în corp și apare dacă glanda pituitară produce prea puțin hormoni. Pentru a trata această afecțiune, pacientul face substituție hormonală.

Dr. Suranjit Chatterjee, consultant senior, medicină internă, Spitalul Indraprastha Apollo, New Delhi, a explicat că această afecțiune întârzie toate tipurile de creștere în organism. „Un corp uman suferă o serie de schimbări în timp ce crește. Dacă cineva suferă de această afecțiune, procesul de creștere va fi întârziat. Aceste procese includ creșterea musculară, neurologică, osoasă etc.”.

Potrivit Johns Hopkins Medicine, copiii cu nanins au o statură anormal de mică, cu proporții normale ale corpului. Afecțiunea poate fi prezentă la naștere (congenital) sau se poate dezvolta mai târziu (dobândit). Afecțiunea apare dacă glanda pituitară produce prea puțin hormoni de creștere. Poate fi și rezultatul unor defecte genetice, leziuni grave ale creierului sau nașterea fără glanda pituitară. În unele cazuri, nu există o cauză clară identificată. Uneori, deficitul de hormoni de creștere poate fi asociat cu niveluri mai scăzute de alți hormoni, cum ar fi vasopresina (care controlează producția de apă în organism), gonadotropine (care controlează producția de hormoni sexuali masculini și feminini), tirotropine (care controlează producția de hormoni tiroidieni) sau hormonul adrenocorticotrofic (care controlează glanda suprarenală și hormonii înrudiți).

Cum poate fi vindecată complet această afecțiune?

Dr Chatterjee subliniază necesitatea depistarii precoce și explică faptul că, pentru a trata această afecțiune, pacientul trebuie să fie supus unei substituții hormonale.

Tratamentul pentru deficiența de hormoni de creștere, atât la copii, cât și la adulți implică injecții (injecții) cu hormon de creștere sintetic, administrate acasă.

Aceste persoane au nevoie, cel mai adesea, de o injecție zilnică. Tratamentul cu hormoni de creștere sintetici este pe termen lung, deseori durează câțiva ani.

Medicul monitorizează tratamentul pentru a vedea dacă funcționează și dacă trebuie ajustată doza de medicamente. Cu toate acestea, potrivit medicului Chatterjee, tratamentul nu poate vindeca complet tulburarea.

„Este probabil ca pacientul să trăiască o viață normală cu tratamentul administrat, dar ar trebui luate în considerare și alte aspect, legate de stadiul bolii și cauza tulburărilor”.

Diagnosticul la copii apare cel mai adesea în două intervale de vârstă. Primul are în jur de 5 ani când copiii încep școala. Acest lucru se datorează faptului că părinții pot vedea mai ușor cum se compară înălțimea copilului lor cu înălțimea colegilor lor.

Al doilea interval de vârstă este de aproximativ 10 până la 13 ani la fete și 12 până la 16 ani la băieți, care reprezintă intervalele de vârstă când începe de obicei pubertatea.

O întârziere a pubertății poate semnala suspiciunea de deficit de hormoni de creștere.

Nivelurile normale de creștere urmează, de obicei, un model, iar dacă dezvoltarea în timpul unei perioade înregistrate de șase până la douăsprezece luni este în aceste intervale, este puțin probabil deficitul.

Deficitul de hormoni de creștere la adulți este adesea dificil de detectat, deoarece simptomele sunt subtile și banale

Citește și Cancerul de sân. Ce metode de prevenție există