Intoleranţa la lactoză - Cum se manifestă

1 2 jpg jpeg

Laptele este unul dinte cele mai hr─ânitoare alimente, cu un con┼úinut consistent de proteine, micronutrien┼úi, calciu ┼či carbohidra┼úi. Astfel, nu este de mirare c─â acest super aliment este singurul folosit ├«nc─â de la na┼čtere.

Totu┼či, lipsa unui consum constant de lapte duce la produc┼úia redus─â sau sc─âderea activit─â┼úii lactazei - enzima care descompune lactoza ├«n dou─â glucide mai mici, glucoza ┼či galactoza, localizat─â pe suprafa┼úa celulelor care c─âptu┼česc intestinul sub┼úire.

Se estimeaz─â c─â un procent de 70-75% din popula┼úia adult─â are un nivel sc─âzut de lactaz─â ├«n organism deoarece pe m─âsur─â ce ├«nainteaz─â ├«n v├órst─â, majoritatea persoanelor nu mai pot digera complet lactoza. Aceasta r─âm├óne ├«n intestin, fermenteaz─â ┼či produce ├«n mai pu┼úin de 30 de minute manifest─âri nepl─âcute precum balonarea, diareea, crampele sau grea┼úa, cu alte cuvinte intoleran┼úa la lactoz─â.

Intoleran┼úa la lactoz─â nu este acela┼či lucru cu alergia la lapte

Intoleranţa la lactoză presupune de fapt insuficienţa digerării zahărului din lapte. O persoană cu alergie la lapte poate digera în mod normal laptele, însă sistemul său imunitar dă un răspuns alergic sau respinge una sau mai multe componente ale laptelui.

Alimente care conţin lactoză

De┼či majoritatea asociaz─â lactoza doar cu laptele ┼či derivatele din acesta, exist─â alimente la care nu v-a┼úi fi a┼čteptat s─â o con┼úin─â ┼či care ar trebui evitate ├«n cazul ├«n care ave┼úi simptomele specifice acestei afec┼úiuni. Printre acestea se num─âr─â: p├óinea, cerealele, supele la plic, sosurile (ketchup, maionez─â), mu┼čtarul, margarina, produsele de patiserie sau mezelurile preambalate.

┼×tia┼úi c─â ├«n cazul derivatelor din lapte de tipul iaurt, sana, br├ónz─â tare, br├ónz─â Cheddar/Colby sau parmezanul, culturile prezente diger─â lactoza sau mare parte din aceasta este scurs─â odat─â cu zerul ┼či nu mai produce intoleran┼ú─â? ├Än schimb, sortimentele de br├ónz─â proasp─ât─â, nematurat─â (mozzarella, ricotta, etc) trebuie ├«n general evitate sau ├«nlocuite cu soia.

Cum ┼čtim dac─â avem intoleran┼ú─â la lactoz─â?

Pentru identificarea acestei afec┼úiuni, mai ales ├«n cazul prezen┼úei simptomelor specifice, exist─â teste care m─âsoar─â absorb┼úia de lactoz─â ├«n sistemul digestiv. Unul dintre aceste teste presupune s─â bem diminea┼úa, pe stomacul gol, un lichid care con┼úine lactoz─â. Peste o jum─âtate de or─â se m─âsoar─â cantitatea de glucoz─â din s├ónge, iar dac─â aceasta nu cre┼čte cu mai mult de 20 de puncte, diagnosticul este confirmat.

Un alt test este cel care m─âsoar─â cantitatea de hidrogen din respira┼úie ┼či poate fi folosit at├ót ├«n cazul adul┼úilor, c├ót ┼či al copiilor, mai pu┼úin al bebelu┼čilor. Dac─â acesta are un nivel ridicat indic─â digerarea defectuoas─â a lactozei.

ÔÇťContrar percep┼úiei comune, intoleran┼úa la lactoz─â nu este neap─ârat o afec┼úiune mo┼čtenit─â, ci se poate dezvolta ┼či la maturitate, de cele mai multe ori ├«n jurul v├órstei de 20 de ani, iar depistarea acesteia este dificil─â din cauz─â c─â poate fi confundant─â frecvent cu alte boli precum pancreatita, tulbur─âri de absorb┼úie intestinal─â sau colite. Numai ├«n cazul sugarilor, c├ónd ├«nt├órzierea ├«n cre┼čtere ┼či deficitul de dezvoltare se observ─â u┼čor poate fi evident─âÔÇŁ, explic─â dr. Tania Bejan, medic specialist Ropharma.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; min-height: 14.0px} p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 2.0px 0.0px; font: 14.0px 'Helvetica Neue'}