VIDEO: «Ce demachiant să aleg?»

1 2 jpg jpeg

Indiferent dacă te machiezi sau nu, demachierea este o etapă de îngrijire peste care nu trebuie să treci. Este nevoie de curăţarea feţei de două ori pe zi: dimineaţa (pentru a elimina sebumul acumulat noaptea) şi seara (pentru a îndepărta atât machiajul, cât şi impurităţi precum praful). Fără demachiere, pielea se „asfixiază”, devine ternă, iar riscul apariţiei coşurilor este mai mare. Ten uscat? Produsele cremoase sunt soluţia! Expuse mai mult efectelor poluării, agresiunii vremii, dar şi machiajului, tenul uscat şi cel sensibil au nevoie de produse speciale de îngrijire, care să aducă un plus de hidratare. În acest caz, este indicată folosirea unui demachiant cremos, bogat în acizi graşi esenţiali, care conferă supleţe pielii.

Ce demachiant alegi: sub formă de lapte, creme, emulsii sau uleiuri. Pentru eliminarea resturilor de machiaj, dar şi pentru un plus de prospeţime, aplică la final apă minerală sau o loţiune tonică.

Evită apa de la robinet, întrucât calcarul conţinut dăunează tenului uscat şi celui sensibil, dar şi produsele care conţin alcool sau parfum. Dimineaţa se poate recurge doar la pulverizarea unei apei termale, pentru ca seara să se respecte paşii demachierii complete.

În afară de îndepărtarea machiajului, obiectivele pentru tenul gras sunt eliminarea excesului de sebum, curăţarea în profunzime şi închiderea porilor.

Ce demachiant alegi: cele mai potrivite sunt gelurile şi spumele, care se aplică pe pielea umedă, evitându-se zona ochilor. Sunt ideale şi produsele cu uleiuri esenţiale sau cu zinc (acest mineral reglează producţia de sebum) ori loţiunea micelară. Evită produsele uleioase dacă ai tenul gras.

Cel mai dorit tip de ten este cel normal, întrucât nu implică prebleme precum excesul de sebum sau uscarea excesivă.

Ce demachiant alegi: laptele este cea mai potrivită variantă de demachiant pentru pielea normală. La final, se aplică o loţiune tonică sau o apă florală (precum cea de trandafiri).

Pielea mixtă are atât porţiuni grase, în cunoscuta zonă T (bărbie, nas, frunte), cât şi uscate sau normale (obraji). Iată de ce produsele de demachiere trebuie să respecte atât necesităţile tenului gras, cât şi pe cele ale tenului uscat sau normal, cu alte cuvinte să cureţe în profunzime, dar şi să hidrateze.

Ce demachiant alegi: fie alegi, pentru zonele grase, spumă sau gel, iar pentru obraji, un lapte demachiant, fie optezi pentru apa micelară.

Curăţarea obrajilor, a ochilor şi a buzelor doar cu un sigur produs? Da, acest lucru este posibil, cu ajutorul loţiunii micelare. Aceasta este o soluţie pe bază ansambluri moleculare (micelii), care captează machiajul, resturile de sebum şi alte impurităţi, fără a mai avea nevoie de apă tonică sau de clătire.

Loţiunea micelară este adaptată nevoilor tuturor tipurilor de piele.

1. Începe cu demachirea ochilor şi a buzelor, pentru care utilizezi produse speciale. Pentru fiecare ochi, foloseşte câte o dischetă distinctă.

2. Continui cu demachiarea restului feţei: obraji, frunte, bărbie.

3. Ultimul gest al demachierii este aplicarea unei loţiuni tonice.

Pentru o demachiere ca „la carte”, pulverizează la final puţină apă termală. Mineralele conţinute de aceasta calmează şi regenerează pielea.

Evită săpunul pentru a te demachia, întrucât irită şi usucă epiderma. De asemenea, nu abuza de şerveţelele demachiante. Acestea pot fi folosite, însă pe termen scurt (de pildă, în concediu).

Dr. Adina Dobriţoiu,

medic specialist dermatologie-venerologie

Alcoolul irită pielea sensibilă

Pentru a alege demachiantul, trebuie să ţinem cont de tipul de ten (uscat, mixt, gras, sensibil etc.) şi de tipul machiajului. Zona ochilor fiind mai sensibilă, are nevoie de un demachiant special. Demachiantele sunt prezente sub diferite forme: loţiuni, emulsii, geluri, şerveţele.

Substanţele conţinute sunt variate (apă, cyclopentasiloxane, isohexadecane, panthenol etc.), cele cu rol de conservant fiind, cel mai adesea, cauza reacţiilor alergice sau iritative. Pentru a verifica o posibilă reacţie alergică, este bine ca anterior utilizării, produsul respectiv să fi aplicat pe o zonă limitată a pielii.

Alcoolul este un bun agent de curăţare, însă trebuie evitat pe o piele sensibilă, deoarece va provoca iritaţii locale. În principiu, ph-ul unui demachiant este în jur de 7,4, iar soluţia este isotona, similar lacrimilor. În demachiante se pot utiliza diferite parfumuri care trebuie evitate la persoanele cu ten sensibil.

Pentru tenurile grase, este de preferat apa micelară ca şi demachiant.