Statul jos mult timp poate micşcora partea creierului responsabilă de formarea memorilor
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din California, Los Angeles, statul jos pentru o perioadă îndelungată de timp este acum conectat cu schimbările din regiunea creierului responsabilă de memorie.
Cercetătorii au descoperit că participanţii la studiu care au stat jos "prea mult", oriunde de la trei la şapte ore pe zi, au avut o scădere remarcabilă în lobul temporal medial, unde se formează memoriile. De asemenea, aceştia au observat aceleaşi rezultate în rândul pacienţilor care erau activi din punct de vedere fizic, după statul îndelungat, ceea ce inseamnă că daunele provocate de statul jos perioade lungi de timp nu au putut fi compensate de exerciţii fizice.
Studiul a menţionat că o scădere în lobul temporal medial este de obicei un predecesor al demenţei şi a scăderi cognitive pentru persoanele de vârstă mijlocie. Următoarea etapă a studiului va urmări voluntarii pentru o perioadă mai lungă decât câteva săptămâni, pentru a determina dacă rezultatele sunt consecvente şi dacă sexul, rasa sau greutatea sunt factori care trebuie luaţi în considerare. Studiul menţionează că limitarea numărului de ore petrecute jos ar putea deveni o recomandare a medicilor pentru pacienţii cu risc de a dezvolta Alzheimer şi demenţă.