Şi părul copiilor are nevoie de îngrijire! Iată cum!
Încă din primii ani de viaţă, copiii trebuie să ştie regulile de bază ale îngrijirii părului şi în special fetele, care obişnuiesc să aibă părul lung.
Iată, aşadar, câteva caracteristici în ceea ce priveşte creşterea părului la copii:
- Nou-născuţii, atât fetete cât şi băieţii, se nasc cu puţin păr, iar faptul că acesta creşte mai greu nu trebuie să te îngrijoreze, întrucât ritmul de creştere diferă de la un copil la altul; - La vârsta de 3 ani, părul acoperă integral scalpul copilului şi este mai strălucitor, de multe ori chiar ondulat; - Mulţi copii se nasc cu părul blond clar, însă acesta se întunecă pe măsură ce cresc. Totodată, acest fenomen este valabil şi în cazul ochilor, astfel că unii nou-născuţi vin pe lume cu ochi albaştri sau chiar gri deschis; - Totuşi, în jurul vârstei de 8-9 luni, copilul preia culoarea de ochi pe care o va avea toată viaţa; - Care este însă motivul acestor schimbări? La bebeluşi, celulele care produc melanina sunt insuficient dezvoltate, astfel că tonurile finale ale părului şi ochilor, aşa cum sunt ele determinate genetic, se ,,stabilizează'' în jurul vârstei de 9 luni.
Alimentaţia copiilor pentru un păr sănătos
Aşa cum probabil ştii, copiii au nevoie de o alimentaţie variată, echilibrată şi bogată în proteine şi vitamine.
Vitamina B (biotina) stimulează creşterea părului şi este fundamentală în primii ani de viaţă în ceea ce priveşte dezvoltarea copilului.
Deşi ne naştem cu un cod genetic diferit, care determină cantitatea de păr pe care o vom avea, este esenţial să avem un regim alimentar care să stimuleze creşterea lui.
Drept urmare, acestea sunt alimentele pe care trebuie să le incluzi neapărat în dieta copilului: ouă, pâine integrală, branză sau iaurt, avocado, zmeură, sardine, somon, păstrăv, nuci, banane şi roşii.
Sfaturi pentru îngrijirea părului copiilor
La fel ca în cazul adulţilor, nici părul copiilor nu trebuie spălat zilnic, întrucât acesta se va usca. Ideal ar fi ca acesta să fie spălat cu un şampon blând (hipoalergenic, cu pH neutru) o dată la două zile sau în funcţie de activităţile copilului - cât se mult transpiră, cât de mult se agită etc.
În cazul fetiţelor cu păr lung şi dificil de pieptănat, se poate folosi în ultima apă de clătire apă distilată sau oţet de mere (25 ml diluaţi în 150 de ml de apă). De asemenea, uleiul de cocos este un balsam excelent pentru părul copiilor şi 100% natural.