Pudră sau fond de ten: ce ţi se potriveşte
Pe lângă înfrumuseţare, fondul de ten şi pudra oferă protecţie împotriva prafului, iar unele au în componenţă şi filtru UV, protejând astfel pielea faţă de efectele nocive ale soarelui. În funcţie de tipul de ten şi de particularităţile lui, pudra şi fondul de ten pot fi folosite separat sau împreună. Tenul normal
Femeile cu acest tip de ten se pot bucura de oricare dintre cele 2 variante. Poţi opta doar pentru un fond de ten ori doar pentru o pudră, sau, după caz, le poţi folosi pe ambele, în cantităţi moderate, doar pentru a obţine o acoperire mai bună.
Asigură-te că, înainte de a aplica produsul ales, pielea este curată şi hidratată cu o cremă uşoară, de zi. Ca regulă generală, atât fondul de ten, cât şi pudra nu trebuie alese cu mai mult de o nuanţă mai închisă decât cea a tenului.
Pielea uscată este predispusă la riduri şi linii fine, unul dintre motive fiind faptul că glandele sebacee nu pot produce o cantitate suficientă de sebum. Tocmai de aceea, acest tip de piele se deshidratează mai uşor şi are nevoie de o îngrijire specială.
Prin urmare, şi produsele de machiaj trebuie alese în conformitate. Încearcă să eviţi pudrele, deoarece îţi vor usca tenul şi mai mult. Optează pentru o variantă lichidă de fond de ten, care să aibă, dacă este cazul, şi proprietăţi antiîmbătrânire.
Este caracterizată prin producţia în exces de sebum, care este responsabil de aspectul gras al feţei. Problema cu acest tip de ten este că excesul de sebum atrage şi murdăria sau praful mai mult, ducând la apariţia punctelor negre sau a coşurilor.
De aceea, cel mai important aspect ar fi alegerea unui produs care să nu încarce şi mai mult tenul, dar care să şi absoarbă excesul de sebum. Încearcă să te limitezi la utilizarea unei pudre (eventual minerală) sau a unui fond de ten compact. Pulberea va da un aspect mat tenului şi va combate luciul inestetic.
Este indicată atât tenurilor normale, cât şi grase, mixte sau sensibile. În general, o pudră nu ar trebui să încarce porii.
Ce să cauţi: pudre minerale, deoarece dau un aspect mai luminos şi mai neted pielii şi au, de obicei, proprietăţi SPF (de protecţie solară).
Ce să eviţi: pudrele pe bază de talc, deoarece pot intra în riduri şi liniile de expresie, accentuându-le. În plus, vor da un aspect tern feţei de mască.
Ce tipuri de pudre există
Pudra pulbere: oferă pielii o textură catifelată la atingere şi un aspect plăcut. Aceasta poate fi aplicată cu o pensulă de machiaj sau cu un pămătuf special.
Pudra compactă: este indicată în cazul retuşurilor. Deoarece particulele sale sunt ceva mai dense, aplicarea ei în cantităţi mari poate crea un aspect nu tocmai natural.
Cum o aplici
Pune o cantitate generoasă de pudră pe pensulă, apoi bate-o uşor de încheietura mânii, pentru a elimina excesul. Vei aplica pulberea pornind din partea frontală a feţei, în cazul în care îţi doreşti un machiaj mai rezistent, începând cu obrajii, fruntea şi lateralele nasului.
Ulterior, întinde pudra şi către zonele exterioare ale feţei. Nu apăsa pensula de ten, ci ţine-o suficient de aproape, cât să atingă suprafaţa şi să lase în urmă pulberea.
Este recomandat tenului normal şi celui uscat, dar şi celor care-şi doresc un aspect mai proaspăt, nu atât de mat. Fondul de ten lichid nivelează liniile fine şi ridurile, făcându-le deci mai puţin vizibile, lăsând tenul mai fin, cu o acoperire mai bună.
Ce să cauţi: produse uşoare, eventual cu silicon în compoziţie, deoarece îţi va face pielea să arate mai netedă. În lunile de vară, alege produsele cu protecţie solară adecvată.
Ce să eviţi: ingrediente precum uleiul mineral, petrolatumul şi vaselina care pot astupa porii şi care pot declanşa erupţii cutanate.
În funcţie de tipul de ten şi aspectul final pe care doreşti să-l obţii, fondurile de ten variază de la unele cu acoperire medie sau completă, până la cele care lasă tenul complet mat.
Pentru imperfecţiuni vizibile sau din dorinţa de a obţine un ten impecabil, caută un fond de ten cu acoperire mare sau unul mat. La fel ca şi pudra, fondul de ten poate fi de mai multe feluri: lichid, compact sau cremă.
Cum îl aplici
Te poţi folosi de un bureţel sau de o perie specială. Probelema însă, cel puţin în cazul bureţelului triunghiular, este că absoarbe rapid produsul şi consumă mult, până ca rezultatul dorit să fie atins.
Este mai indicat să te foloseşti de degete sau de o perie specialp, dar şi de un burete special, cu formă de ou. Acesta se umezeşte şi se stoarce înainte de aplicarea fondului de ten pe suprafaţa sa, tocmai pentru a împiedica absorbţia acestuia. În plus, aspectul va fi unul natural.
Cel mai bun mod prin care poţi controla excesul de sebum şi luciul inestetic al tenului este să alegi un fond de ten fără ulei în compoziţie. Este important ca printre ingredientele produsului să se regăsească şi acidul salicilic, care tratează şi erupţiile cutanate.
Poţi utiliza formule bogate sau grase de fond de ten, care îi vor reda strălucirea în mod instantaneu. În plus, acestea oferă o bună acoperire şi nu va mai fi nevoie să aplici un strat suplimentar.
Foloseşte pudre minerale, care pot masca problemele, fără a irita pielea sau a face mai vizibile zonele respective. Încearcă să găseşti un produs şi cu protecţie solară, mai ales dacă ai acnee rozacee sau suferi de modificări de culoare.
Rezumă-te doar la corectarea sau uniformizarea nuanţei pielii. Potrivită este crema hidratantă colorată cu SPF.