Pielea «se simte» mai bine cu îngrijirea organică
La aceasta au contribuit în mare măsură numeroasele studii care au demonstrat efectele nocive asupra sănătăţii ale unor ingrediente din cosmeticele obişnuite.
Astfel, organismul poate absorbi până la 60 la sută din aceste substanţe, iar unii compuşi din produsele de îngrijire sau din cosmetice au fost asociaţi cu producerea unor dezechilibre metabolice sau hormonale. În aceste condiţii, alegerea unor cosmetice fără astfel de componente nocive sau cu cât mai puţine este una explicabilă.
Ca şi alimentele, cosmeticele şi produsele de îngrijire trebuie să respecte anumite standarde şi să aibă o certificare de specialitate pentru a fi numite organice. Astfel, plantele din care se extrag uleiurile şi esenţele utilizate într-un produs cosmetic organic sunt cultivate pe terenuri unde nu se folosesc pesticidele folosite în agricultura tradiţională. Ingredientele din astfel de cosmetice nu trebuie să dăuneze sănătăţii.
Biocosmeticele au în componenţă ingrediente naturale de provenienţă vegetală, substanţe extrase din flori, rădăcini de plante sau fructe, care nu au fost tratate chimic, sau de provenienţă animală, cum ar fi mierea de albine. Conservanţii şi parfumurile sunt înlocuite cu uleiurile vegetale şi eterice.
Sunt interzise în cosmeticele bio...
...parafinasau ulei mineral – este o substanţă obţinută din petrol procesat chimic, care împiedică eliminarea toxinelor şi poate încetini dezvoltarea celulară.
...sodium lauryl sulfate(SLS) – agent spumos prezent în multe produse de îngrijire şi de igienă, printre care şampoanele şi pasta de dinţi. Se poate acumula în organism, în organe precum ficatul. Este asociat cu apariţia iritaţiilor cutanate.
...ftalaţii– intră în componenţa unor săpunuri, creme, lacuri de unghii, dar şi în jucării şi în alte obiecte de plastic. Studiile au arătat că au potenţial cancerigen, afectând fertilitatea ambelor sexe.
...parabenii(pot apărea şi cu numele de methyl-, propyl-, ethylparaben) – intră în componenţa majorităţii cosmeticelor tradiţionale, cu scopul de a prelungi valabilitatea produsului. Unele cercetări au arătat că aceşti conservanţi pot da dereglări hormonale, probleme de fertilitate şi pot afecta dezvoltarea fătului.
...propylene glycol– această substanţă prezentă în pastă de dinţi, cosmetice, creme hidratante şi apă de gură poate declanşa reacţii alergice.
...parfum sintetic– pot da migrene şi iritaţii ale pielii.