Pielea ┬źse simte┬╗ mai bine cu ├«ngrijirea organic─â

1 2 jpg jpeg

La aceasta au contribuit ├«n mare m─âsur─â numeroasele studii care au demonstrat efectele nocive asupra s─ân─ât─â┼úii ale unor ingrediente din cosmeticele obi┼čnuite.

Astfel, organismul poate absorbi p├ón─â la 60 la sut─â din aceste substan┼úe, iar unii compu┼či din produsele de ├«ngrijire sau din cosmetice au fost asocia┼úi cu producerea unor dezechilibre metabolice sau hormonale. ├Än aceste condi┼úii, alegerea unor cosmetice f─âr─â astfel de componente nocive sau cu c├ót mai pu┼úine este una explicabil─â.

Ca ┼či alimentele, cosmeticele ┼či produsele de ├«ngrijire trebuie s─â respecte anumite standarde ┼či s─â aib─â o certificare de specialitate pentru a fi numite organice. Astfel, plantele din care se extrag uleiurile ┼či esen┼úele utilizate ├«ntr-un produs cosmetic organic sunt cultivate pe terenuri unde nu se folosesc pesticidele folosite ├«n agricultura tradi┼úional─â. Ingredientele din astfel de cosmetice nu trebuie s─â d─âuneze s─ân─ât─â┼úii.

Biocosmeticele au ├«n componen┼ú─â ingrediente naturale de provenien┼ú─â vegetal─â, substan┼úe extrase din flori, r─âd─âcini de plante sau fructe, care nu au fost tratate chimic, sau de provenien┼ú─â animal─â, cum ar fi mierea de albine. Conservan┼úii ┼či parfumurile sunt ├«nlocuite cu uleiurile vegetale ┼či eterice.

Sunt interzise în cosmeticele bio...

...parafinasau ulei mineral ÔÇô este o substan┼ú─â ob┼úinut─â din petrol procesat chimic, care ├«mpiedic─â eliminarea toxinelor ┼či poate ├«ncetini dezvoltarea celular─â.

...sodium lauryl sulfate(SLS) ÔÇô agent spumos prezent ├«n multe produse de ├«ngrijire ┼či de igien─â, printre care ┼čampoanele ┼či pasta de din┼úi. Se poate acumula ├«n organism, ├«n organe precum ficatul. Este asociat cu apari┼úia irita┼úiilor cutanate.

...ftala┼úiiÔÇô intr─â ├«n componen┼úa unor s─âpunuri, creme, lacuri de unghii, dar ┼či ├«n juc─ârii ┼či ├«n alte obiecte de plastic. Studiile au ar─âtat c─â au poten┼úial cancerigen, afect├ónd fertilitatea ambelor sexe.

...parabenii(pot ap─ârea ┼či cu numele de methyl-, propyl-, ethylparaben) ÔÇô intr─â ├«n componen┼úa majorit─â┼úii cosmeticelor tradi┼úionale, cu scopul de a prelungi valabilitatea produsului. Unele cercet─âri au ar─âtat c─â ace┼čti conservan┼úi pot da deregl─âri hormonale, probleme de fertilitate ┼či pot afecta dezvoltarea f─âtului.

...propylene glycolÔÇô aceast─â substan┼ú─â prezent─â ├«n past─â de din┼úi, cosmetice, creme hidratante ┼či ap─â de gur─â poate declan┼ča reac┼úii alergice.

...parfum sinteticÔÇô pot da migrene ┼či irita┼úii ale pielii.