Obiceiuri care agravează acneea

1 2 jpg jpeg

Agresarea pielii

Sezonul cald s-a încheiat, însă problemele pielii abia acum încep. Printre acestea se numără şi erupţiile acneice, la ordinea zilei în rândul tinerilor care s-au expus la soare, dar şi al adulţilor care se confruntă cu episoade tardive de boală. „Soarele usucă pielea şi aparent îmbunătăţeşte aspectul tenului acneic uniformizând culoarea. În acelaşi timp, căldura şi lumina intensifică secreţia de sebum şi acumularea lui la nivelul porilor, cu accentuarea erupţiei de acnee după sezonul estival“, afirmă medicul dermatolog Mihaela Leventer. Persoanele cu acnee ar face orice să scape de coşuri în scurt timp. Iar de la dorinţă până la manevrele greşite uneori nu este decât un pas. Agresarea pielii, terapiile naturiste fanteziste, machiajul în exces, toate contribuie la agravarea acneei.

„O altă greşeală frecventă este lipsa de perseverenţă în tratamentul recomandat de specialist, abandonul după câteva zile sau săptămâni fiind adesea întâlnit. Ameliorarea se obţine treptat şi un tratament corect se întinde pe o perioada lungă de timp. Tratamentele de acnee urmează nişte paşi care trebuie respectaţi în toată perioada de risc, adică în pubertate, adolescenţă. După încheierea acestei perioade, îngrijirea cosmetică antiseboreică ar trebui să fie regulă, aşa cum ne obişnuim cu pasta de dinţi şi cu periuţa, adică toată viaţa“, spune dermatologul.

Specialiştii insistă şi asupra folosirii cu discernământ a terapiei cu anticoncepţionale. Acestea nu se iau niciodată la întâmplare.

”, accentuează medicul.

Consultul dermatologic este primul gest recomandat pacienţilor care vor să scape de acnee în cel mai scurt timp. În plus, medicii îi sfătuiesc pe părinţi să nu agreseze leziunile de acnee ale copiilor şi să nu-i încurajeze să folosească fondul de ten la vârste fragede. În ceea ce priveşte dieta, sunt de evitat dulciurile în exces şi laptele provenit de la animale tratate cu hormoni.