Măsuri corecte pentru îngrijirea urechilor

1 2 jpg jpeg

Odat─â ce de┼úii toate informa┼úiile despre ├«ngrijirea corect─â a urechilor, reu┼če┼čti s─â previi anumite complica┼úii care ├«┼úi pot afecta s─ân─âtatea. Ceara din ureche este unul dintre mecanismele principale de ap─ârare ale organismului, ac┼úion├ónd ca un scut protector ├«n fa┼úa agen┼úilor patogeni sau a obiectelor str─âine. De altfel, ceara din ureche opre┼čte praful, impurit─â┼úile, parazi┼úii, ac┼úion├ónd ├«n acela┼či timp ca un dezinfectant.

Cur─â┼úarea pavilionului urechii trebuie f─âcut─â cu ap─â cald─â ┼či s─âpun. Este bine s─â-┼úi cure┼úi urechile cu ajutorul unui prosop curat, ├«nmuiat ├«n ap─â cald─â. ├Än plus, exist─â ├«n comer┼ú sprayuri cu ap─â purificat─â ┼či clorur─â de sodiu, sau cu uleiuri speciale care ├«nmoaie cerumenul ┼či ajut─â la eliminarea acestuia.

Be┼úi┼čoarele de urechi, contraindicate

Be┼úi┼čoarele de urechi nu sunt cea mai bun─â metod─â de a ├«ndep─ârta ceara din urechi. Prin utilizarea acestora nu faci dec├ót s─â ├«mpingi cerumenul ├«n interiorul canalului auditiv, favoriz├ónd formarea dopurilor de cear─â. De asemenea, folosirea frecvent─â ┼či incorect─â a be┼úi┼čoarelor de urechi poate duce la apari┼úia unor boli precum micoza. Introducerea oric─âror obiecte lungi ┼či ascu┼úite ├«n urechi cauzeaz─â afectarea grav─â a auzului.

Atenţie!

Be┼úi┼čoarele sunt interzise cu des─âv├ór┼čire pentru uz ├«n cazul copiilor, deoarece structurile interne ale urechii lor sunt mai sensibile dec├ót ├«n cazul adul┼úilor.

2 jpg jpeg

Lumânările terapeutice, periculoase

Speciali┼čtii sus┼úin c─â lum├ón─ârile terapeutice pot fi mai periculoase dec├ót be┼úi┼čoarele de urechi. Aceast─â metod─â folosit─â pentru cur─â┼úarea cerumenului din ureche cu ajutorul lum├ón─ârii presupune introducerea unui con acoperit de un strat de cear─â de albine sau paragin─â ┼či aprinderea lui la un cap─ât. Se presupune c─â odat─â ce c─âldura este emanat─â, ceara este tras─â spre exterior. Persoanele care au folosit lum├ón─âri de urechi s-au ales cu arsuri, blocaje ale canalului auditiv ┼či leziuni la nivelul timpanului.

C─â┼čtile ├«┼úi pun ├«n pericol auzul

Urechea este un organ extrem de sensibil ┼či poate fi grav afectat─â de zgomote puternice. C─â┼čtile transmit sunetele direct ├«n ureche, iar expunerea pe termen lung poate sl─âbi auzul. De asemenea, c─â┼čtile ├«mping cerumenul mai aproape de timpan ┼či produc mici traume care pot duce la sc─âderea auzului ┼či la apari┼úia unui zgomot sup─âr─âtor numit tinitus. Expunerea prelungit─â la zgomote poate conduce chiar ┼či la surditate.

Cite┼čte ┼či: Cum scapi de dopurile de cear─â din urechi

├Äncearc─â ┼či spray-urile auriculare

Pentru igiena zilnic─â a urechilor po┼úi folosi din farmacii spray-uri speciale, care con┼úin ingrediente precum apa purificat─â ┼či clorurade sodiu.Printr-o singur─â pulverizare├«n ureche, aceste solu┼úii cur─â┼ú─â canalul auditiv prin umplerea lui cu lichid, ajut├ónd astfel la eliminarea impurit─â┼úilor. Po┼úi utiliza ┼čiun spray pe baz─â de ap─â de mare, care dizolv─â cerumenul ┼či-l elimin─â.

Reţine!

Nu încerca să îndepărtezi dopul de ceară folosind pensete, foarfece, clame sau alte obiecte ascuţite. Există riscul de perforare a timpanului.