Efectele clorului pentru mâini. 4 pericole dacă speli cu mâinile goale

1 2 jpg jpeg

Clorul este o substanţă ce foloseşte la dezinfectare, cel mai adesea, dar mai este folosit şi ca decapant în industria celulozei sau ca agent de înălbire. Clorinarea este procesul de adăugare al clorului în apă, pentru a ucide posibilele bacterii şi microbi. De aceea, acesta se foloseşte pentru tratarea apelor uzate şi mai ales în piscine, ca dezinfectant.

Deşi pare o substanţă inofensivă, clorul poate face ravagii, mai ales dacă expunerea este îndelungată. Poate produce deteriorarea iremediabilă a pielii sau a ochilor dacă te expui vreme îndelungată la clor. Studiile au arătat că la două decenii de la folosirea clorului pentru dezinfectarea apei, în SUA au apărut o mulţime de boli de inimă, senilitate şi mai multe cazuri de cancer.

Efectele clorului pentru mâini – clorul irită şi îmbătrâneşte pielea

Clorul este un iritant puternic, atât pentru stomac şi colon, dacă este ingerat, dar şi pentru plămâni dacă este inhalat. Pielea are şi ea de suferit în urma contactului cu clor, mai ales dacă se foloseşte foarte des apă cu clor. Duşul şi spălatul vaselor devin astfel mari probleme pentru gospodine. Filtrul de apă poate fi o alternativă sănătoasă şi nu foarte costisitoare. Evitarea spălării cu mâinile goale poate fi o altă alternativă pentru mâini cât mai frumoase.

„Gazul muştar”, aşa cum a fost denumit clorul în timpului primului Război Mondial, poate avea efecte cât se poate de dezastruoase asupra sănătăţii celulelor pielii. Cancerul de colon este una dintre cele mai grave probleme ce pot apărea în urma consumului de apă potabilă dezinfectată cu clor. Iată şi câteva motive pentru a te feri de apa cu clor atunci când te speli sau speli vase.

Efectele clorului pentru mâini – inhalarea clorului prin vaporii din apa fierbinte ne expunem unor pericole ce pot afecta plămânii

În timp, clorul duce la îmbătrânirea prematură a pielii. Chiar dacă nu ne dăm seama, ne expunem destul de mult la apa de la chiuvetă, mai ales atunci când spălăm vase. Dacă alegem să spălăm cu mâinile goale, atunci ne expunem pielea la o substanţă toxică.

Clorul are efecte negative asupra uleiurilor naturale ale pielii, distrugând în timp echilibrul. Aşa că, dacă alegi să speli cu mâinile goale, ai nevoie de hidratare imediat după, dar şi înainte. Clorul este o substanţă ce se absoarbe în piele prin porii deschişi, iar vaporii inhalaţi atunci când spălăm vase pot fi şi ei extrem de dăunători.

Cea mai mare parte a expunerii la clor rezultă, deci, din faptul că inhalăm vaporii de clor în timpul unui duş fierbinte sau atunci când spălăm vase cu apă fierbinte. Vaporii se disipează şi pot avea efecte negative şi asupra celor care nu spală vase neapărat. Apa cu clor, atunci când este ingerată este filtrată parţial de rinichi şi sistemul digestiv, de aceea nu are efecte atât de rapide şi de dăunătoare. Însă, atunci când este inhalat, prin plămâni, toxinele intră direct în sânge.

Efectele clorului pentru mâini – unghiile şi părul distruse din cauza clorului

Conform Asociaţiei Americane de Sănătate, s-a raportat o creştere a incidenţei de astm cu 75% mai mare din 1984. Aşadar, clorul poate duce la diverse probleme respiratorii, chiar şi astm, dureri în gât, senzaţie de arsură a gâtului sau chiar inflamare.

Un alt motiv pentru care ar trebui să vă feriţi de clor când spălaţi este faptul că clorul deshidratează şi îmbătrâneşte pielea, astfel apa riduri mai uşor, dar şi senzaţia de mâncărime a mâinilor uscate. Clorul poate cauza urticarii, eczeme roşeaţă a pielii, acnee, senzaţii de arsură a pielii. Atunci când spălaţi sau vă spălaţi, porii se deschid mai mult la apă caldă, iar clorul intră direct în piele, cauzând probleme grave.

O altă problemă ce poate apărea când spălaţi cu mâinile goale este faptul că suprafaţa unghiilor se poate distruge cu timpul. Se pare că înotătorii au mari probleme la nivelul unghiilor şi părului din cauza clorului din apa în care înoată.