De ce se retrage gingia de pe dinţi?

1 2 jpg jpeg

Retragerea gingiilor de pe dinte poate surveni natural, ca urmare a înaintării în vârstă, sau poate fi cauzată de anumiţi factori, precum afecţiunile parodontale.

Pe lângă mobilitatea dinţilor, mai pot apărea respiraţia urât mirositoare, durerile şi sensibilitatea dentară la contactul cu alimentele reci sau fierbinţi. De asemenea, evoluţia retracţiei gingivale este favorizată de pungile parodontale, spaţii care se dezvoltă între dinte şi gingie, unde se acumulează şi se dezvoltă bacteriile. Controalele periodice preventive pot descoperi şi trata din timp aceste probleme, pentru a nu se ajunge la complicaţii precum pierderea dinţilor.

Igiena dentară precară, de vină

Desprinderea gingiilor de dinte este favorizată de igiena orală deficitară, care duce la formarea plăcii bacteriene şi a tartrului, de periajul prea agresiv, de folosirea incorectă a aţei dentare şi a scobitorilor, de traumatisme care afectează dinţii sau de unele intervenţii chirurgicale stomatologice. Şi poziţionarea incorectă a dinţilor (înghesuiţi sau înclinaţi), alimentaţia deficitară, săracă în fructe şi legume, precum şi scrâşnitul din dinţi (bruxism) se pot face responsabile de retracţia gingivală.

Tratamentul retracţiei gingivale presupune igienizări regulate prin detartraj, periaj profesional sau, după caz, implică repoziţionarea gingivală chirurgicală.