De ce se retrage gingia de pe dinţi?

1 2 jpg jpeg

Retragerea gingiilor de pe dinte poate surveni natural, ca urmare a înaintării în vârstă, sau poate fi cauzată de anumiţi factori, precum afecţiunile parodontale.

Pe l├óng─â mobilitatea din┼úilor, mai pot ap─ârea respira┼úia ur├ót mirositoare, durerile ┼či sensibilitatea dentar─â la contactul cu alimentele reci sau fierbin┼úi. De asemenea, evolu┼úia retrac┼úiei gingivale este favorizat─â de pungile parodontale, spa┼úii care se dezvolt─â ├«ntre dinte ┼či gingie, unde se acumuleaz─â ┼či se dezvolt─â bacteriile. Controalele periodice preventive pot descoperi ┼či trata din timp aceste probleme, pentru a nu se ajunge la complica┼úii precum pierderea din┼úilor.

Igiena dentar─â precar─â, de vin─â

Desprinderea gingiilor de dinte este favorizat─â de igiena oral─â deficitar─â, care duce la formarea pl─âcii bacteriene ┼či a tartrului, de periajul prea agresiv, de folosirea incorect─â a a┼úei dentare ┼či a scobitorilor, de traumatisme care afecteaz─â din┼úii sau de unele interven┼úii chirurgicale stomatologice. ┼×i pozi┼úionarea incorect─â a din┼úilor (├«nghesui┼úi sau ├«nclina┼úi), alimenta┼úia deficitar─â, s─ârac─â ├«n fructe ┼či legume, precum ┼či scr├ó┼čnitul din din┼úi (bruxism) se pot face responsabile de retrac┼úia gingival─â.

Tratamentul retracţiei gingivale presupune igienizări regulate prin detartraj, periaj profesional sau, după caz, implică repoziţionarea gingivală chirurgicală.